Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη συμμετοχή των Κινέζων στο μετοχικό κεφάλαιο της Daimler, μητρικής εταιρίας της Mercedes-Benz.

Στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η κινέζικη BAIC έχει θέσει σε ισχύ το σχέδιό της να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler, αγοράζοντας επιπλέον 5% των μετοχών της γερμανικής εταιρίας, καθώς κατέχει ήδη το 5% των μετοχών της από το περασμένο Ιούλιο. Η BAIC, με το 5% των μετοχών της Daimler που κατέχει σήμερα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της και στόχος είναι να ξεπεράσει τον Li Shufu, τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της Geely, ο οποίος επί του παρόντος, είναι μεγαλομέτοχος της Daimler, αφού έχει εξαγοράσει το 9,69% των μετοχών της.

Όταν και αν ολοκληρωθεί η νέα αγορά της BAIC, το 19,69% της Daimler θα ανήκει σε Κινέζους, αλλά παρότι δεν θα ισοδυναμούσε με αποκλειστική μειονότητα, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συνεδριάσεις των μετόχων, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι άλλοι, με τον αξιωματούχο να δηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Το σχόλιο έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών στη Γερμανία όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες και τις συνέπειες για την ασφάλεια από τον ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό των κινέζικων κατασκευαστών, ιδίως σε τομείς όπου η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακή δύναμη, όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακόμα, το Βερολίνο αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκλείσει την Huawei από τις προσφορές για την κατασκευή κινητών 5G δικτύων, με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει ότι η κινέζικη κρατική εταιρία τεχνολογίας αποτελεί έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλεια των πληροφοριών, ένας ισχυρισμός που η Huawei αρνείται έντονα.