Αν κάποιος είχε αγοράσει μετοχές της Tesla το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή πριν περίπου 7 μήνες, σήμερα θα ήταν ένας πάρα πολύ χαρούμενος άνθρωπος. Όπως διαβάζεις σχεδόν κάθε μέρα, η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε ένα ράλι αύξησης και από τα 188 δολάρια το τεμάχιο που είχε τον Ιούνιο του 2019, σήμερα η τιμή της διαπραγματεύεται στα 740 δολάρια, ενώ κάποια στιγμή έφτασε και τα 960 δολάρια.

Ο υπεύθυνος του χρηματιστηριακού χαρτοφυλακίου του ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, όμως, πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, καθώς στο τέλος του περασμένου έτους πούλησε το 99,5% των μετοχών της Tesla που κατείχε το ταμείο, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η τιμή της μετοχής να παίρνει την ανιούσα.

Πριν την πώληση των μετοχών, το ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας είχε στην κατοχή της 8,2 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, και η αξία αυτών με χθεσινή τιμή κλεισίματος θα ανέρχονταν σε 7 δισ. δολάρια. Μετά την πώληση, όμως, το ταμείο κατέχει μόλις 39.000 μετοχές, και αυτές σήμερα έχουν αξία “μόλις” 34,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η εμπιστοσύνη του ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας προς την Tesla άρχισε να κλονίζεται όταν ο Musk ισχυρίστηκε ανακριβώς το 2018, ότι οι Σαουδάραβες θα υποστήριζαν μια συμφωνία για να κάνουν την Tesla ιδιωτική και αυτή να αποχωρήσει από τις αγορές. Στις αρχές του 2019, οι Σαουδάραβες κατείχαν σχεδόν το 4,9% της Tesla, και ήθελαν να προστατευθούν από μια πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla.