Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 δολαρίων το βαρέλι έπεσε η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και από άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό αργό παράδοσης Απριλίου, υποχωρεί κατά 7,22%, στα 29,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ παράδοσης Μαΐου, παρουσιάζει πτώση 9,28%, στα 32,15 δολάρια.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Fed μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν, προκαλώντας μία έκτακτη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, καθώς άνοιγαν οι αγορές της Ασίας. Αργότερα παρενέβη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της σε μία έκτακτη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια μετοχών να υποχωρήσουν ξανά.

Γίνεται φανερό ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους για να αποτρέψουν μία κρίση, αλλά φαίνεται ότι ο φόβος της πανδημίας είναι αυτός που καθοδηγεί τους επενδυτές,

δήλωσε αναλυτής της FXTM.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής του μπρεντ και της τιμής του αμερικανικού αργού είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, καθιστώντας το δεύτερο μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές για να φουλάρουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας για έκτακτη ανάγκη, μία κίνηση που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη βουτιά των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς η Σαουδική Αραβία – η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα – αλλά και η Ρωσία, αύξησαν την παραγωγή τους, με την Σαουδική Αραβία να μειώνει κατά πολύ τις τιμές για να αυξήσεις τις πωλήσεις της σε Ασία και Ευρώπη.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τιμή του “μαύρου χρυσού” θα μπορούσε σύντομα να βυθιστεί στα 20 δολάρια.

Η κατάρρευση των τιμών είναι τέτοια που θα μπορούσε όχι μόνο να λυγίσει τους μικρότερους παραγωγούς και διυλίστηρια, αλλά και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε κολοσσούς όπως η Exxon Mobil. Προβλέπεται δε να ανοίξει μεγάλη “τρύπα” στα δημοσιονομικά παραγωγών κρατών, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά και να φέρει τα πάνω-κάτω και στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αναλυτές προειδοποιούν πως η Σαουδική Αραβία με τη στάση της κινδυνεύει να δει την επιρροή της να περιορίζεται δραστικά.