Γερμανικό δικαστήριο αναγκάζει την Volkswagen να επαναγοράσει αυτοκίνητα της λόγω Dieselgate

Σχετικά άρθρα

Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε εναντίον της Volkswagen, αφού σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η εταιρία θα πρέπει να επαναγοράσει τα αυτοκίνητα που εμπλέκονται στο Dieselgate και οι ιδιοκτήτες τους έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας.

Το δικαστήριο απεφάνθη πως η Volkswagen θα πρέπει να επιστρέψει στον Herbert Gilbert, μέρος του ποσού που έδωσε (31.500 ευρώ) για την αγορά ενός Sharan παραγωγής 2014 που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Dieselgate. Συγκεκριμένα, ο Gilbert θα αποζημιωθεί μερικώς για το όχημά του, παίρνοντας το ποσό των 25.600 ευρώ, με την VW να επαναγοράζει το αυτοκίνητο. Ο Gilbert ζητούσε να του επιστραφεί όλο το ποσό, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να συμβιβαστεί με λιγότερα χρήματα λόγω των χιλιομέτρων που είχε στο μεταξύ διανύσει με το αυτοκίνητο.

H απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου θέτει προηγούμενο για περίπου 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις στην Γερμανία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τη VW. Η Volkswagen ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την επαναγορά αυτών των 60.000 αυτοκινήτων. Εκπρόσωπος της Volkswagen είπε πως εκτός Γερμανίας, εκκρεμούσαν περισσότερες από 100.000 αξιώσεις αποζημίωσης, εκ των οποίων 90.000 στη Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως η εταιρεία θα προσεγγίσει τώρα τους πελάτες που έχουν υποβάλει αξιώσεις, προσφέροντάς τους μια εφάπαξ αποζημίωση εάν επιστρέψουν το αυτοκίνητό τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πελάτες οι οποίοι έχουν προσφύγει εναντίον της εταιρίας ζητώντας χρήματα και επιστρέφοντας το αυτοκίνητό τους, δικαιούνται επί της αρχής να λάβουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί ωστόσο από τον αριθμό χιλιομέτρων που έχει διανύσει το όχημα, αλλά και από την ημερομηνία αγοράς.

Στην ανακοίνωσή της η Volkswagen αναφέρει:

Για την πλειονότητα των 60.000 εκκρεμών υποθέσεων, αυτή η απόφαση παρέχει σαφήνεια, Η Volkswagen επιδιώκει τώρα να ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες σε συμφωνία με τους ενάγοντες. Επομένως, θα προσεγγίσουμε τους ενάγοντες με τις κατάλληλες προτάσεις διακανονισμού. Ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από το δικαστικό βάρος το συντομότερο δυνατό.

Προ μερικών εβδομάδων η Volkswagen ήρθε σε συμφωνία συμβιβασμού ύψους 830 εκατ. ευρώ με 262.000 ιδιοκτήτες μοντέλων της που και αυτά διέθεταν το παράνομο λογισμικό, με τον κάθε ιδιοκτήτη να παίρνει αποζημίωση από 1.350 ως 6.250 ευρώ, 3.200 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα, η VW έχει πληρώσει περισσότερα από 32 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, αποζημιώσεις, δικαστικά κόστη και σε προγράμματα επαναγοράς αυτοκινήτων της, λόγω του σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων με παράνομα λογισμικά, μια υπόθεση που ήρθε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΠηγήReuters.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...