Η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει 3,75 δισ. ευρώ για ένα σχέδιο βοήθειας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έναν πυλώνα της οικονομίας της που υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της, Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την ανακαίνιση του πάρκου αυτοκινητοβιομηχανίας με παροχή βοήθειας ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», αλλά και για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Η βοήθεια για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνάδει με το σχέδιο οικολογικής μετάβασης της κυβέρνησης, που φιλοδοξεί ότι το 2040 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα εκπέμπουν “μηδενικούς ρύπους” στη χώρα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους πυλώνες της οικονομίας της Ισπανίας, δεύτερης χώρας στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία στον τομέα αυτόν. Συνεισφέρει στο 10% του ΑΕΠ, αποτελεί το ένα πέμπτο των εξαγωγών κι απασχολεί άμεσα ή έμμεσα δύο εκατομμύρια εργαζομένους, είπε ο Σάντσεθ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, που αντιμετώπιζε ήδη μια πτώση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα εργοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν επί πολλές εβδομάδες.

Η Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Βαρκελώνη, από τα οποία εξαρτώνται 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ και η Ford ανακοίνωσε την κατάργηση 350 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια.