Η πανδημία του κορωνοϊου έχει βυθίσει την τιμή του πετρελαίου σε χαμηλό αρκετών ετών, ενώ η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται διαρκώς, κάτι το οποίο έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις τις εταιρείες πετρελαίου για το κατά πόσο αξίζει πλέον να επενδύσουν στον μαύρο χρυσό και να αναζητήσουν νέα κοιτάσματα.

1

Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο, έχουν ήδη δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θεωρώντας ασύμφορα τα μεγάλα project που κοστίζουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νησιών Φόκλαντς, στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο -παρά τις διαχρονικές έριδες με την Αργεντινή και τον πόλεμο των 74 ημερών το 1982.

2Διάβασε επίσης

Ο ΙΕΑ μειώνει την πρόβλεψη του για ζήτηση πετρελαίου το 2020 και το 2021 λόγω κορωνοϊού

Πριν από μία δεκαετία, οι πετρελαϊκές εταιρείες βρήκαν κοιτάσματα πετρελαίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών κοινοπραξιών.

Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει και όλοι κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Η πανδημία δε, του κορωνοϊού ήρθε να δώσει το τελικό χτύπημα, καταβαραθρώνοντας την παγκόσμια ζήτηση για αργό και εντείνοντας την στροφή προς καθαρότερες και ηπιότερες μορφές ενέργειας.

Έτσι, σήμερα, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυνητικής αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, “κλειδωμένα” στον βυθό της θάλασσας.

3Διάβασε ακόμη

Exxon Mobil: Το 20% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ίσως να μην είναι πλέον βιώσιμα

Στις 4 Αυγούστου, ενδεικτικά, η βρετανική BP ανακοίνωσε τη διακοπή των εξορρυκτικών δραστηριοτητών στην περιοχή των Φόκλαντς. Στις 15 Ιουλίου, είχε προηγηθεί η αναστολή ενεργειακού project, αξίας 200 εκατ. δολαρίων, και από την Premier Oil Plc.

Δεν είμαι όμως μόνο η περίπτωση των Φόκλαντς. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να επαναξιολογούν τα ενεργειακά project σ’ όλο τον κόσμο.

Τον μεγαλύτερο και αμεσότερο κίνδυνο, μάλιστα, φαίνεται ότι διατρέχουν τα κοιτάσματα σε Βραζιλία, Αγκόλα, Καναδά, ακόμα και στον Κόλπο του Μεξικό.