Δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Μόρια ανακοίνωσαν από κοινού VW Group και Siemens, με τις δύο εταιρείες να προσφέρουν το ποσό, το οποίο θα διαχειριστεί ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο CEO της VW, Herbert Diess και ο CEO της Siemens Joe Kaeser δήλωσαν:

Είδαμε όλες τις σοκαριστικές εικόνες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Μόρια και το νησί της Λέσβου. Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι απελπιστικές, στην πλειονότητα τους έχουν χάσει ό, τι λίγα είχαν. Υπάρχει συχνά έλλειψη βασικών αναγκών.

Δεδομένης της κατάστασης, έμπειροι οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός θα διασφαλίσουν πως η βοήθειά μας θα φτάσει γρήγορα σε εκείνους που έχουν ανάγκη και θα δοθεί η απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη στους πρόσφυγες.

Να σημειωθεί πως περασμένο Απρίλιο, το VW Group δώρισε 1 εκατ. ευρώ για υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες σε Ελλάδα, Τουρκία και Συρία. Συγκεκριμένα, η εταιρία διέθεσε το ποσό αυτό μέσω του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος συνεργάστηκε με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό και με άλλες οργανώσεις, με τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των δομών φιλοξενίας.

Το Volkswagen Group Refugee Support ξεκίνησε και συντονίζει προγράμματα ένταξης στη Γερμανία από το 2015, για να προετοιμάσει τους νέους πρόσφυγες για την επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Η επέκταση της υποστήριξης των προσφύγων σε διεθνή κλίμακα είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τo VW Group.