Μειωμένες κατά 32,9% ήταν οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη το πρώτο οκτάμηνο του 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 7.267.621 νέα αυτοκίνητα έναντι 10.831.855 το ίδιο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα υποχώρησε σε όλες τις χώρες. Η Ιταλία είχε πτώση 38,9%, το Ηνωμένο Βασίλειο πτώση 39,7%, η Ισπανία πτώση 40,6%, η Γαλλία πτώση 32% και η Γερμανία πτώση 28,8%. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 39,1%.

Τον Αύγουστο η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσε πτώση κατά 15,4%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Με εξαίρεση την Κύπρο (+14,1%), όλες οι χώρες της περιοχής σημείωσαν απώλειες σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Η Ιταλία είχε τις καλύτερες επιδόσεις, με ελαφρά πτώση 0,4%, ενώ οι ισχυρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-20%) και στη Γαλλία (-19,8%). Μείωση σημειώθηκε και στην Ελλάδα (-28,6%).

Οι ευρωπαϊκές ταξινομήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά όχι τόσο απότομα όσο τους προηγούμενους μήνες, δείχνοντας μια αργή ανάκαμψη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης που επλήγη σοβαρά από την κρίση του κορωνοϊού.

Το VW Group εξακολουθεί να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γηραιά Ήπειρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το PSA Group, ενώ το Renault Group βρίσκεται στη τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση συναντάμε το BMW Group και στην πέμπτη τις Hyundai-Kia.

Περισσότερες λεπτομέρειες με τις πωλήσεις κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας μπορείς να βρεις σε αυτό το PDF.