Τον Φεβρουάριο του 2018 το Tesla Roadster 1ης γενιάς του ίδιου του Elon Musk, με τον Starman -ένα ανδρείκελο- στο τιμόνι, εκτοξεύτηκε στο διάστημα και τώρα η SpaceX ανακοίνωσε πως το αυτοκίνητο πέρασε “κοντά” από τον πλανήτη Άρη. Συγκεκριμένα πέρασε “μόλις” 0,05 αστρονομικές μονάδες (σχεδόν 7,5 εκατ. χλμ), μακριά από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της SpaceX, το Tesla Roadster αναμένεται να πλησιάσει την Γη σε απόσταση 52.359.255 χιλιομέτρων (0,35 αστρονομικές μονάδες) στις 4 Νοεμβρίου του 2020, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις Τσέχων και Καναδών επιστημόνων, υπάρχει 6% πιθανότητες να πέσει στη Γη και 2,5% να πέσει στην Αφροδίτη μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια. Το αυτοκίνητο ταξιδεύει με ταχύτητα 21.947 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις της μελλοντικής τροχιάς του σε υπολογιστή, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον Ήλιο και ελάχιστη έως καθόλου να πέσει στον Άρη. Η πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας αυξάνεται στο 10% μετά από τρία εκατομμύρια χρόνια και στο 50% μετά από μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Αλλά και στη Γη να πέσει τελικά, μέχρι να φθάσει στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινήτου θα έχει καταστραφεί κατά τη διέλευσή του από την ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χάνο Ράιν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, “έτρεξαν” 240 προσομοιώσεις, προκειμένου να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί η τροχιά του Tesla Roadster στο μακρινό μέλλον. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το διαστημικό Tesla, που ακολουθεί μια πορεία παρόμοια με πολλών αστεροειδών γύρω από τον Ήλιο, είναι πιθανό ότι θα πλησιάζει στη Γη κάθε περίπου 30 χρόνια. Η πρώτη στενή επαφή του με τον πλανήτη μας αναμένεται το 2091.