Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δήλωσε πως σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον στόλο όλων των κρατικών οχημάτων στις ΗΠΑ. Έτσι περίπου 645.000 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που διαθέτουν οι υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης θα αντικατασταθούν με μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων, που θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης στην κατοχή της έναν τεράστιο στόλο οχημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με καθαρά ηλεκτρικά οχήματα, που θα κατασκευάζονται εδώ στην Αμερική, από Αμερικανούς εργαζόμενους, δημιουργώντας 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας,

δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Biden, ασκώντας κριτική στους ισχύοντες κανονισμούς που επιτρέπουν να χαρακτηρίζονται ως αμερικανικής κατασκευής τα οχήματα, όταν αγοράζονται από την αμερικανική κυβέρνηση, ακόμη και όταν είναι κατασκευασμένα από σημαντικό αριθμό μη αμερικανικών εξαρτημάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα κλείσει “παραθυράκια” που επιτρέπουν την κατασκευή στο εξωτερικό σημαντικών εξαρτημάτων, όπως οι κινητήρες, ο χάλυβας και το γυαλί, για οχήματα που θεωρούνται αμερικανικής κατασκευής.

Ο Biden κάλεσε τους νέους καταναλωτές να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των παλιών τους οχημάτων με νεότερα, ηλεκτρικής τεχνολογίας, ενώ υποσχέθηκε και τη δημιουργία 550.000 νέων σταθμών φόρτισης.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις, σχετικά με τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο Biden προγραμματίζει την αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων συμβατικής τεχνολογίας.

Το οικονομικό κόστος για τον αμερικανικό προϋπολογισμό από την αντικατάσταση του στόλου των συμβατικών οχημάτων θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια.

Από τα 645.000 οχήματα, τα 224.000 είναι επιβατικά, τα 412.500 είναι pickups και φορτηγά (272.000 ελαφρά φορτηγά, 102.000 medium-duty και 38.500 heavy trucks) και τα περίπου 8.500 άλλα οχήματα όπως λεωφορεία και ασθενοφόρα.

Το 2019 τα 645.000 κυβερνητικά οχήματα των ΗΠΑ διένυσαν συνολικά περίπου 7,24 δισ. χλμ, καταναλώνοντας 1,42 δισ. λίτρα βενζίνης και πετρελαίου, που κόστισαν 4,3 δισ. δολάρια.