Η Volvo ενισχύει τη συνεργασία με τη Nvidia για τα αυτόνομα οχήματα

Σχετικά άρθρα

Η Volvo θέλει να επιταχύνει την μετάβαση στην αυτόνομη οδήγηση και γι’αυτό ανακοίνωσε σήμερα ότι επεκτείνει τη συνεργασία της με την Nvidia, προκειμένου να κάνει χρήση του Nvidia Drive Orin στα επόμενης γενιάς μοντέλα της. Πρόκειται για τεχνολογία “συστήματος σε μικροκύκλωμα” (system-on-a-chip, γνωστά ως SoC), με την οποία θα λειτουργεί ο υπολογιστής αυτόνομης οδήγησης.

Η μεγάλη υπολογιστική ισχύς είναι προαπαιτούμενο για την ασφαλή αυτόνομη οδήγηση, και το Nvidia Drive Orin είναι μία υπολογιστική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, πρωτοποριακή για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς είναι ικανή να διενεργεί 254 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (254 tera).

Η Volvo θέλει να γίνει η πρώτη εταιρία παγκοσμίως που θα χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία της Nvidia, με τα νέας γενιάς μοντέλα της να βασίζονται στην επόμενη πλατφόρμα σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής SPA2. Το πρώτο αυτοκίνητο που θα εξοπλίζεται με την τεχνολογία SoC θα είναι το XC90 επόμενης γενιάς, το οποίο θα παρουσιαστεί το 2022.

Ο υπολογιστής που λειτουργεί με Nvidia Drive Orin είναι ζωτικό στοιχείο για την επίτευξη ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης με δυνατότητα διαρκούς αναβάθμισης. Η τεχνολογία θα συνδυάζεται με λογισμικό που αναπτύσσεται in-house από την Zenseact, την εταιρεία της Volvo που αναπτύσσει λογισμικό αυτόνομης οδήγησης, καθώς και εφεδρικά συστήματα για τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης.

Η επιπλέον υπολογιστική ισχύς και η επεξεργασία γραφικών που προσφέρει το Nvidia Drive Orin κάνουν δυνατή τη χρήση εξελιγμένων σετ αισθητήρων που απαιτούνται για την αυτόνομη οδήγηση, όπως η προηγμένη τεχνολογία LiDAR η οποία αναπτύχθηκε από τη Luminar, ακόμη έναν από τους συνεργάτες τεχνολογίας της Volvo.

Η πλατφόρμα SPA2 της Volvo θα είναι επεκτάσιμη για αυτόνομη οδήγηση από την έναρξη της παραγωγής. Η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης χωρίς επιτήρηση, Highway Pilot, θα ενεργοποιείται όταν είναι εξακριβωμένο ότι είναι ασφαλές, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες και συνθήκες.

Η σημερινή ανακοίνωση αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Volvo και την Nvidia. Το 2018, η Volvo ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει επίσης την τεχνολογία Nvidia Drive Orin Xavier SoC για τον πυρήνα των υπολογιστών σε αυτοκίνητα που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA2.

Ο επεξεργαστής Nvidia Drive Xavier SoC θα διαχειρίζεται ζωτικές λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως το βασικό λογισμικό, τη διαχείριση ενέργειας και την υποβοήθηση οδηγού. Συνεργάζεται με τον υπολογιστή αυτόνομης οδήγησης που λειτουργεί με Nvidia Drive Orin και εστιάζει σε καθήκοντα που απαιτούν εντατικό υπολογισμό, όπως η τεχνητή όραση και η επεξεργασία δεδομένων από το LiDAR, παρέχοντας το υψηλό επίπεδο ασφαλείας που απαιτείται για την αυτόνομη οδήγηση.

Το πέρασμα σε μια κεντρική υπολογιστική αρχιτεκτονική μειώνει την πολυπλοκότητα. Αντί να βασίζεται σε πολλαπλές ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου, διάσπαρτες στο αυτοκίνητο, για τον έλεγχο των διάφορων λειτουργιών και συστημάτων, μεγάλο μέρος του λογισμικού αναπτύσσεται πλέον in-house και εγκαθίσταται σε έναν κεντρικό υπολογιστή μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό επιτρέπει πιο συχνές βελτιώσεις, αλλά και την ανάπτυξη χαρακτηριστικών μέσω ασύρματων (over-the-air) αναβαθμίσεων.

Διάβασε ακόμα

Από το 2022 τα νέα μοντέλα της Volvo θα εξοπλίζονται με LiDAR για αυτόνομη οδήγηση

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...

Η Heico Sportiv βελτιώνει το Volvo EX30

O γερμανικός βελτιωτικός οίκος Heico Sportiv παρουσίασε το οπτικό πακέτο αναβάθμισης για το Volvo EX30, το οποίο αποτελείται από αεροδυναμικά ένθετα στους εμπρός και...