Με την έλλειψη σε τσιπ να προκαλεί κλυδωνισμούς στη παραγωγή αυτοκινήτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τις έλλειψες που σχετίζονται με το καουτσούκ.

Εξαιτίας της πανδημίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση σε λαστιχένια γάντια και ταινίες συσκευασίας, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την επάρκεια της αγοράς σε καουτσούκ, με τον συγκεκριμένο κλάδο να έχει πληγεί και από τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και την ασθένεια των καουτσοκόδεντρων σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, οι οποίες είναι κορυφαίοι παραγωγοί φυσικού καουτσούκ παγκοσμίως.

1

Η κατάσταση στην αγορά του καουτσούκ επιδεινώθηκε επιπλέον όταν πέρυσι η Κίνα προχώρησε σε μια σημαντική αγορά ποσότητας καουτσούκ για να ενισχύει το εθνικό της απόθεμα, με τις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να προχωρήσουν σε αντίστοιχη αγορά. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι τιμές του φυσικού καουτσούκ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τετραετίας, φτάνοντας 2 δολάρια ανά κιλό, με τον Robert Meyer, πρώην CEO της εταιρείας καουτσούκ Halycon Agri Corp, να πιστεύει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 5 δολάρια ανά κιλό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα ζητήματα εφοδιασμού που βλέπουμε τώρα, είναι διαρθρωτικά. Δεν θα αλλάξουν πολύ σύντομα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Ford και η Stellantis επιβεβαίωσαν ότι παρακολουθούν την έλλειψη αλλά δεν έχουν ακόμη νιώσει τον αντίκτυπό της. Ομοίως, η General Motors λέει ότι δεν ανησυχεί για την προμήθεια καουτσούκ σε αυτό το στάδιο.

2

Η Michelin πρόσθεσε ότι περιορίζει τη συμφόρηση των λιμανιών χρησιμοποιώντας αποστολές αερομεταφορών από την Ασία, με τον εκπρόσωπο της Foley and Lardner LLP, μιας εταιρίας παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων να αναφέρει:

Είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν είναι στο επίπεδο της έλλειψης σε τσιπ, αλλά σίγουρα η κατάσταση δεν είναι καλή.

Από τη μεριά του ο Steve Wybo, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Conway MacKenzie είπε:

Είναι όπως το χαρτί υγείας στις αρχές της κρίσης του κορωνοϊού. Εάν μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας μερικές ποσότητες πλαστικού ή καουτσούκ, θα παραγγείλετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, επειδή δεν ξέρετε πότε θα μπορείτε να τα πάρετε στη συνέχεια.