Η Tesla έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο εργοστάσιο, το οποίο το ονομάζει “Megafactory”, και βαφτίστηκε έτσι επειδή θα παράγει τις μπαταρίες μεγάλης κλίμακας Megapack της εταιρείας.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη μικρή πόλη Lathrop της βόρειας Καλιφόρνιας, και είναι κοντά στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Tesla στο Fremont. Στο Lathrop υπάρχει επίσης το κέντρο διανομής της Tesla, με έκταση 80.825 τ.μ.

Τα Megapacks, καθώς και τα άλλα προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας της Tesla, κατασκευάζονταν στο “Gigafactory” της Tesla, που βρίσκεται στο Sparks της Νεβάδα. Η νέα εγκατάσταση είναι η πρώτη αφιερωμένη στα Megapacks, αλλά δεν είναι σαφές εάν η παραγωγή των άλλων προϊόντων αποθήκευσης της Tesla -όπως τα Powerwall και τα Powerpack- θα μεταφερθούν στο νέο εργοστάσιο.

Το νέο εργοστάσιο είναι ένα θετικό σήμα για το αυξανόμενο τμήμα ενέργειας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε αντίθεση με το Powerwall, το οποίο είναι προϊόν οικιακής μπαταρίας, το Megapack προορίζεται για αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που κατασκευάζουν ηλιακά και αιολικά πάρκα και τα συνδυάζουν ολοένα και περισσότερο με μεγάλες μπαταρίες για να αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργεια για να προμηθεύουν αργότερα το δίκτυο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk επιβεβαίωσε ότι υπήρχε σημαντικά ανεκπλήρωτη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αποθήκευσης, προσθέτοντας ότι το Megapack ουσιαστικά έχει κάνει sold-out για τον επόμενο χρόνο. Εκτίμησε επίσης ότι η ζήτηση για το Powerwall θα υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο μονάδες ετησίως.