Ο Elon Musk ανακοίνωσε σήμερα πως μεταφέρει την έδρα της Tesla από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, στο Όστιν του Τέξας, εκεί όπου κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο της εταιρίας, που θα αναλάβει την παραγωγή των Cybertruck και Model Y.

Ο Musk δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η μεταφορά ης έδρα της Tesla, η οποία ιδρύθηκε το 2003 και αρχικά είχε την έδρα της στο Σαν Κάρλος της Καλιφόρνια. Έπειτα, το 2009, ανακοίνωσε τη μετακόμισή της στο Πάλο Άλτο, το καταπράσινο προάστιο της Silicon Valley που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο του Stanford και αρκετές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ένα χρόνο μετά εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Όμως, η εταιρεία έχει εξελιχθεί από μια ελλιπή startup στην πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου και το Τέξας, που κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις δύο ακτές, έχει γίνει το κέντρο βάρους της Tesla στις ΗΠΑ.

Η Tesla είναι άλλη μία εταιρεία της Καλιφόρνιας που μετακομίζει στο Τέξας, μια πολιτεία που έχει χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερο κόστος ζωής και λιγότερους κανονισμούς για τις επιχειρήσεις. Η πολιτεία του Τέξας δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος, ενώ η Καλιφόρνια έχει μερικούς από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στις ΗΠΑ.

Άλλες εταιρείες που έχουν πάρει την έδρα τους από τη Καλιφόρνια και την πήγαν στο Τέξας είναι η Oracle Corp που μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία από την Silicon Valley στο Όστιν, η Hewlett Packard Enterprise που μετακόμισε στο Χιούστον και η Charles Schwab που μετακόμισε στην περιοχή του Ντάλας.

Σύμφωνα με τον Musk, η Tesla δεν εγκαταλείπει την Καλιφόρνια. Όπως σημείωσε, η αυτοκινητοβιομηχανία θα συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγή της και τις δραστηριότητές στην πολιτεία και στοχεύει στην αύξηση κατά 50% της παραγωγής στο εργοστάσιο οχημάτων του στο Freemont και στο εργοστάσιο μπαταριών της Νεβάδα.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2020 ο Musk είχε απειλήσει ότι θα “μεταφέρει” αμέσως τα κεντρικά γραφεία της Tesla όταν το εργοστάσιο του Fremont έλαβε εντολή να κλείσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19. Ο Musk αψήφησε την απειλή, λέγοντας “ο πανικός από τον κορωνοϊό είναι χαζός”, χαρακτηρίζοντας φασιστική την εντολή. Στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση και ξεκίνησε την παραγωγή χωρίς άδεια.

Στις σχετικές ειδήσεις ο Musk ξεκαθάρισε πως το hatchback μοντέλο που ετοιμάζει η Tesla δεν θα ονομαστεί Model 2, αλλά κάπως αλλιώς.