Μόλις χθες η Toyota παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του bZ4X, και λίγο αργότερα η Subaru έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει στις 11 Νοεμβρίου το “αδερφό” μοντέλο, το Solterra.

Αυτό αναπτύχθηκε από κοινού με την Toyota, με το ηλεκτρικό SUV να είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που βασίζεται στην παγκόσμια πλατφόρμα e-Subaru, που αποτελεί μια παραλλαγή της αρθρωτής πλατφόρμας e-TNGA της Toyota.

Το όνομα “Solterra” δημιουργήθηκε ενώνοντας τις δύο λέξεις “Sol” και “Terra”, τις λατινικές λέξεις αντίστοιχα για τον Ήλιο και τη Γη. Η Subaru αναφέρει πως έδωσε αυτό το όνομα στο ηλεκτρικό της όχημα:

Προς αναγνώριση της μητέρας φύσης και περαιτέρω ανάπτυξης της μορφής συνύπαρξης μαζί της, μαζί με τους πελάτες μας, και για να συμβολίσουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε τις κλασικές δυνατότητες που έχει ένα SUV Subaru και πάει παντού, σε ένα εξ’ολοκλήρου ηλεκτρικό όχημα.

Το Solterra θα αποτελέσει μέρος της γκάμας των SUV της Subaru, δηλαδή των XV, Forester, Outback και Ascent και θα βγει στις αγορές της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ευρώπης και της Κίνας περίπου στα μέσα του 2022.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το αυτοκίνητο θα αποδίδει τουλάχιστον 280 άλογα, θα είναι τετρακίνητο με έναν ηλεκτροκινητήρα ανά άξονα, με την μπαταρία του να προσφέρει αυτονομία της τάξης των 500 χιλιομέτρων ανά φόρτιση. Παρόλα αυτά, το τετρακίνητο bZ4X φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες, με τον κάθε έναν να αποδίδει 80 kW. Η συνδυαστική τους απόδοση είναι στα 160 kW (217,5 άλογα) και 336 Nm ροπής, με την τελική ταχύτητα να μην αλλάζει. Ωστόσο, το 0-100 χλμ/ώρα έρχεται σε 7,7 δευτ. Το μοντέλο της Subaru ίσως έχει πιο δυνατούς ηλεκτροκινητήρες.