Το Περιφερειακό δικαστήριο του Τόκιο έκρινε ένοχη την Nissan επειδή παρείχε ανεπαρκή αναφορά για την αποζημίωση του Carlos Ghosn στις ετήσιες οικονομικές της εκθέσεις, επιβάλλοντας της πρόστιμο 200 εκατ. γιεν (1,7 εκατ. δολαρίων).

H ιαπωνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε κατηγορήσει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πως προχώρησε στην ανακοίνωση ψευδών οικονομικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, η Nissan, το διάστημα μεταξύ 2009-2018, είχε αποκρύψει πληρωμές ύψους 94 εκατ. δολαρίων προς τον Ghosn, ενώ είχε λάβει μέτρα να αυξήσουν την αποζημίωση του λόγω συνταξιοδότησης κατά περισσότερο από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η Nissan δεν θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης, χαρακτηρίζοντας της ως δίκαιη, με τον δικαστή Kenji Shimotsu να λέει πως η εταιρία φέρει την ευθύνη, έχοντας έναν “δυσλειτουργικό τρόπο διακυβέρνησης”. Ο Greg Kelly, πρώην υψηλόβαθμο μέλος της Nissan, κρίθηκε μερικώς ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή 6 μηνών με τριετή αναστολή.

Η ιαπωνική εταιρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησής της και τη μεταρρύθμιση της εταιρικής της κουλτούρας, για να αποτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον.