Επίσημο: Maserati Grecale

Σχετικά άρθρα

Το Σεπτέμβριο του 2020, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης MMXX της Maserati, στη Modena της Ιταλίας, και πριν τα αποκαλυπτήρια της MC20, η ιταλική εταιρία ανακοίνωσε και τα μελλοντικά της σχέδια. Τότε ανακοινώθηκε η προσθήκη ενός νέου SUV στη γκάμα της ιταλικής εταιρίας, και σήμερα αποκαλύφθηκε με κάθε επισημότητα.

Ο λόγος για την Grecale, η οποία τοποθετείται κάτω από την Levante και παίρνει το όνομά της από τον “δυνατό βορειοανατολικό άνεμο της Μεσογείου”. Αρχικά, η Maserati είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το δεύτερο SUV της την άνοιξη του 2021, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε για το Νοέμβριο του 2021, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, και η δεύτερη αναβλήθηκε, καθώς υπήρχαν σοβαρές επιπλοκές από την έλλειψη ημιαγωγών.

Βάζοντας τα παραπάνω στην άκρη, η Grecale βασίζεται σε μια επιμηκυμένη έκδοση της πλατφόρμα Giorgio της Alfa Romeo, με τα αυτοκίνητα να βγαίνουν από την ίδια γραμμή παραγωγής των Giulia και Stelvio, στο εργοστάσιο της Stellantis, στην πόλη Cassino της Ιταλίας. Για να γίνει αυτό, η ιταλική εταιρία έχει επενδύσει περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Grecale θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της μάρκας, με το μήκος του αυτοκινήτου να αγγίζει τα 4.846 χλστ., το ύψος τα 1.670 χλστ., και το πλάτος 1.948 χλστ., ενώ το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 2.901 χλστ.

Η Maserati προσφέρει μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα εκδόσεως και κινητήρων, με την Grecale να γίνεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV στην ιστορία της Maserati, καθώς σε ένα χρόνο από σήμερα θα κυκλοφορήσει και η ηλεκτρική Grecale Folgore. Οι ηλεκτροκινητήρες θα αποδίδουν 680 άλογα και ροπή 800 Nm, με χωρητικότητα μπαταρίας 105 kWh τεχνολογίας 400V.

Κατά το λανσάρισμα του μοντέλου, αυτό θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις: την GT, την Modena και την Trofeo. Η Grecale GT παίρνει κίνηση από έναν 2,0-λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα με ήπιο υβριδικό, που αποδίδει 300 άλογα και 450 Nm ροπής. Αυτός συνδυάζεται με 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης, με τα 0-100 χλμ/ώρα να τα κάνει σε 5,6 δευτερόλεπτα, τα 0-200 χλμ/ώρα σε 23,7 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 240 χλμ/ώρα.

Η Grecale Modena συνδυάζει το ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα και ήπιο υβριδικό σύνολο, απόδοσης 330 ίππων με 450 Nm ροπής, που της επιτρέπουν να επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 5,3 δευτ. Το 0-200 χλμ/ώρα έρχεται σε 21,7 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 240 χλμ/ώρα.

Τέλος, η Grecale Trofeo κινείται από έναν 3,0-λιτρο V6 κινητήρα βενζίνης, απόδοσης 530 ίππων με 620 Nm ροπής, που βασίζεται στον κινητήρα Nettuno της MC20. Η εν λόγω έκδοση κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 3,8 δευτ., τα 0-200 χλμ/ώρα σε 13,6 δευτ, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 285 χλμ/ώρα. Κατά το λανσάρισμα, η Grecale θα είναι επίσης διαθέσιμη στην Prima Serie Launch Edition, για κάθε έκδοση.

Ο σχεδιασμός της Grecale αγκαλιάζει τη νέα οπτική ταυτότητα της Maserati, η οποίο διακρίνει κάθε νέο μοντέλο μετά την MC20. Το εμπρός μέρος διαθέτει μια χαμηλή και επιβλητική μάσκα, με το προφίλ να διακρίνεται για την αντίθεσή του μεταξύ καθαρότητας και τεχνικής, όπου συνοψίζεται σε ένα εξαιρετικά ρευστό σώμα. Αυτό χαρακτηρίζεται από μαιάνδρους, και οπτικές φόρμες, με τα τεχνικά στοιχεία να τονίζονται από τη χρήση carbon λεπτομερειών.

Στο πίσω μέρος, τα φώτα “μπούμερανγκ” είναι εμπνευσμένα από την 3200 GT και ταιριάζουν με την τραπεζοειδή γραμμή, που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή από το κουπέ αμάξωμα. Το ιταλικό SUV διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας, τα Comfort, GT, Sport, Offroad και Corsa (μόνο στο Trofeo).

Στο εσωτερικό, όλα είναι βασισμένα στην αφή. Πίσω από το τιμόνι συναντάμε έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 12,3 ιντσών. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μια μεγάλη κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών, η μεγαλύτερη που έχει μπει ποτέ σε Maserati, για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το οποίο “τρέχει” Android λογισμικό. Πιο κάτω, υπάρχει μια οθόνη, 8,8 ιντσών για τα επιπλέον χειριστήρια, ενώ υπάρχει ακόμα μια, για τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα.

Για το ηχοσύστημα, η Maserati έχει συνεργαστεί με τη Sonus faber. Το “βασικό” ηχοσύστημα περιλαμβάνει 14 ηχεία, τα οποία φτάνουν στα 21, στο High Premium, απόδοσης 1.285W.

Το αυτοκίνητο ζυγίζει από 1.870 κιλά, με το βάρος στην Trofeo να αγγίζει τα 2.027 κιλά, ήτοι σχεδόν 200 κιλά περισσότερα από την Stelvio Quadrifoglio. Ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου ανέρχεται στα 535 λίτρα.

Ως εκπρόσωπος της δημοφιλούς κατηγορίας των D-SUV, η Maserati ευελπιστεί να προσεγγίσει μια μεγαλύτερη ομάδα πελατών, έχοντας ως στόχο με τη Grecale να ξεπεράσει τις 70.000 ταξινομήσεις ετησίως. Η Grecale θα είναι διαθέσιμη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή στο Cassino, με την τιμή της Grecale Modena στην Ιταλία να ξεκινά από 85.200 ευρώ και της κορυφαίας Grecale Trofeo από κοστίζει 114.950 ευρώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...