Το Mondeo παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 1992 και η κυκλοφορία του στην Ευρώπη ξεκίνησε τον Μάρτιο του επόμενου έτους, για να αντικαταστήσει το Ford Sierra. Η πρώτη γενιά του μοντέλου ήταν το πρώτο “παγκόσμιο” αυτοκίνητο της Ford, και ήταν πολύ σημαντικό για την εταιρία, καθώς ο σχεδιασμός και το μάρκετινγκ του ήταν ένα κοινό project μεταξύ της Ford Αμερικής και της Ford Ευρώπης.

Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, και μετά από τέσσερις γενιές και 5+ εκατ. πωλήσεις στην Ευρώπη, η Ford ολοκλήρωσε την παραγωγή του Mondeo για την Ευρώπη. Το τελευταίο αυτοκίνητο βγήκε από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στη Βαλένθια της Ισπανίας και είναι βαμμένο σε γκρι χρώμα και έχει sedan αμάξωμα. Με την κατάργηση του Mondeo, η ευρωπαϊκή γκάμα της Ford μένει χωρίς sedan όχημα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

H Μπλε Οβάλ εταιρία δικαιολογεί την απόφασή της λέγοντας πως αιτία είναι η αυξανόμενη ζήτηση για SUVs και crossovers μοντέλα που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για 4θυρα σεντάν μοντέλα, μια πτώση περίπου 80% σε σχέση με το 2000. Να σημειωθεί πως τα SUVs και τα crossovers μοντέλα αντιστοιχούσαν στο 39% του συνόλου των πωλήσεων της Ford το 2020.

Η πέμπτη γενιά του Mondeo αποκαλύφθηκε πριν μερικούς μήνες, αλλά θα κατασκευάζεται και θα πωλείται αποκλειστικά στην Κίνα, καθώς η ζήτηση για sedan αμαξώματα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο παραμένει ισχυρή.