Όπως αναμενόταν, η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ήρθε σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, παραδεχόμενη την ενοχή της για εγκληματική, παραπλανητική και δόλια συμπεριφορά, ώστε να ολοκληρωθεί η πολυετής έρευνα για την απάτη των εκπομπών ρύπων με τα 8 παράνομα λογισμικά. Παράλληλα η FCA θα πληρώσει χρηματικό πρόστιμο ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Τα πάντα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 όταν η EPA (Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ) κατηγόρησε την Fiat Chrysler Automobiles (FCA) για την τοποθέτηση παράνομων λογισμικών σε 103.828 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500, τα οποία εξοπλίζονται με τον EcoDiesel 3,0-λιτρο V6 turbodiesel κινητήρα.

Η EPA σε δοκιμές της είχε ανακαλύψει 8 παράνομα λογισμικά, που κάνουν τα παραπάνω οχήματα να μπορούν να παίρνουν τις εγκρίσεις τύπου. Αυτό σημαίνει πως η FCA παραβίασε την νομοθεσία περί Καθαρού Αέρα, με τα λογισμικά να κάνουν τους κινητήρες να πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών NOx κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά σε υψηλές ταχύτητες ή κατά την οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μείωναν την αποτελεσματικότητα του συστήματος εκπομπών NOx.

Η FCA που έχει ανακαλέσει όλα τα diesel μοντέλα που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών ρύπων, στις αρχές του 2019 συμφώνησε να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αστικές, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές αξιώσεις.

Συγκεκριμένα η FCA πλήρωσε πρόστιμο ύψους 305 εκατ. δολαρίων για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στο Συμβούλιο Πόρων Αέρα της Καλιφόρνια (CARB).

Επίσης πλήρωσε 13,5 εκατ. δολάρια στον Γενικό Εισαγγελέα της Καλιφόρνια για την αποπληρωμή αστικών απαιτήσεων και εξόδων, 72,5 εκατ. δολάρια στις κυβερνήσεις άλλων πολιτειών των ΗΠΑ και 6 εκατ. δολάρια στην Τελωνειακή Υπηρεσία και Προστασία των συνόρων των ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα 403 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εμπλεκομένων οχημάτων, με τον κάθε ιδιοκτήτη να έλαβε το ποσό των 2.800 δολαρίων κατά μέσο όρο.