Η σουηδική κατασκευάστρια μπαταριών Northvolt και η φινλανδο-σουηδική δασοκομική εταιρεία Stora Enso προσπαθούν να αναπτύξουν μπαταρίες από ξύλο. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρίες θα χρησιμοποιούν τη λιγνίνη, που ενώνει τις ίνες των δέντρων μεταξύ τους.

Η λιγνίνη είναι φυσική ένωση που ανήκει σε μια κατηγορία πολύπλοκων οργανικών πολυμερών που σχηματίζουν τα κύρια δομικά συστατικά στους ιστούς των περισσότερων ανώτερων και κατώτερων φυτών. Στη φύση υπάρχουν διαφορετικού χημικού τύπου λιγνίνες και όχι μία. Οι λιγνίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το σχηματισμό των κυτταρικών τοιχωμάτων ιδίως στο ξύλο και το φλοιό, επειδή προσδίδουν αντοχή, ακαμψία και δεν σήπονται εύκολα.

Χημικά, οι λιγνίνες είναι φαινολικά, τρισδιάστατα πολυμερή που παράγονται βιοχημικά με διασταυρούμενες χημικές συνδέσεις (cross-linking) ορισμένων φαινολικών πρόδρομων ενώσεων.

Η λιγνίνη αντιπροσωπεύει το 20-30% ενός δέντρου και η Stora Enso διαθέτει δέντρα τα οποία έχουν αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο. Από αυτά θα παίρνει την λιγνίνη και θα την στέλνει επεξεργασμένη στη Northvol που θα την χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει τα ανόδια των μπαταριών, στοιχεία που σήμερα είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη ή γραφίτη.

Αυτός ο τρόπος παραγωγής μπαταριών είναι οικονομικότερος σε σχέση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των μπαταριών και στη μείωση της τιμής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.