Στην έκθεση της Γενεύης του 2016 η Koenigsegg είχε παρουσιάσει την Regera, ως αντίπαλο της Bugatti Chiron, αφού -σύμφωνα με την εταιρία- ανήκε σε μια ανώτερη κατηγορία από τις LaFerrari, McLaren P1 και Porsche 918 Spyder. Ένα από τα επαναστατικά της στοιχεία είναι ότι δεν έχει κιβώτιο ταχυτήτων, με τον Christian von Koenigsegg να μας είχε εξηγήσει -τότε- πως λειτουργεί αυτό.

Fast Forward στο σήμερα και η σουηδική εταιρία έκανε πάλι το “θαύμα” της, καθώς στην εβδομάδα αυτοκινήτου του Monterey παρουσίασε το CC850. Αυτό αποτίει φόρο τιμής στο πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που κυκλοφόρησε η Koenigsegg πριν 20 χρόνια, το CC8S, με τον 50χρονο ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρίας να δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος για το νέο του δημιούργημα.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το αυτοκίνητο διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο είναι ένα 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο που -ταυτόχρονα- μπορεί να γίνει και αυτόματο. Η Koenigsegg το αποκαλεί TWMPAFMPC, που είναι τα αρχικά από το The Worlds Most Powerful And Fastest Manual Production Car ή το πιο ισχυρό και ταχύτερο χειροκίνητο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο.

Η Koenigsegg υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα χειροκίνητο hypercar αυτές τις μέρες λόγω κανονισμών και άλλων παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, το CC850 διαθέτει ένα εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο σχέσεων (με συμπλέκτη) για τη λειτουργία του -γνωστού της- αυτόματου Lightspeed κιβωτίου εννέα σχέσεων.

Η Koenigsegg ήθελε ο οδηγός του αυτοκινήτου να συμπεριφέρεται και να αισθάνεται ακριβώς όπως με ένα παραδοσιακό χειροκίνητο κιβώτιο. Όπως αναφέρει η εταιρία, ο οδηγός μπορεί να νιώσει την αλληλεπίδραση με το δίσκο του συμπλέκτη στο πόδι του, καθώς αλληλοεπιδρά με το πεντάλ και μπορεί να αλλάξει τις ταχύτητες με το χέρι του, αλλά το κιβώτιο έχει προσαρμοστεί ηλεκτρονικά ώστε να διαχειρίζεται το πολύδισκο αυτόματο κιβώτιο.

Επομένως, η Koenigsegg βρήκε έναν τρόπο να παρέχει διαφορετικές σχέσεις μετάδοσης ανάλογα με τον τύπο οδήγησης που επιλέξεις. Στη χειροκίνητη λειτουργία, το CC850 οδηγείται σαν αυτοκίνητο με κανονικό μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Ο συμπλέκτης απαιτείται για να αλλάξεις ταχύτητες και αν δεν “συμπλεκτάρεις” σωστά, μπορεί να σου σβήσει.

Σε αυτή τη λειτουργία, μόνο οι έξι ταχύτητες του κιβωτίου, από τις 9, είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες σχέσεις θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Ως εκ τούτου και οι εννέα ταχύτητες θα είναι προσβάσιμες. Θα πρέπει απλώς να αλλάξεις τα modes για να τις επιλέξεις. Εναλλακτικά, εάν θέλεις απλώς να ταξιδέψεις, μετακινείς τον λεβιέ κάτω δεξιά, για αυτόματη λειτουργία.