Μόλις τον Μάρτιο του 2021 η Geely ανακοίνωσε ότι ιδρύει τη Zeekr, μια νέα εταιρία με γκάμα αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων και διαφορετική στρατηγική και τοποθέτηση στην αγορά, “στοχοποιώντας” ένα πιο νεανικό κοινό, ώστε να τεθεί απέναντι στην Tesla και τις λοιπές premium εταιρίες ηλεκτρικών μοντέλων.

Ένα μήνα αργότερα, η Zeekr αποκάλυψε το πρώτο της -και μοναδικό, μέχρι στιγμής- μοντέλο, το 001, το οποίο είναι ένα premium ηλεκτρικό SUV, το οποίο έχει έως 700 χλμ αυτονομίας. Ο An Conghui, διευθύνων σύμβουλος της Zeekr και πρόεδρος της Geely, είπε σε δημοσιογράφους στο Wuzhen στην επαρχία Zhejiang της Κίνας ότι η Geely δημιούργησε τη Zeekr με στόχο να πληροί τα πρότυπα για την αγορά της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας γνωστό ότι η Zeekr θα λανσάρει το 001 στην ήπειρο μας κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Η Zeekr “στεγάζεται” κάτω από την οντότητα ηλεκτρικών της Geely, Lingling Technologies, και προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των BYD, Xpeng και Great Wall Motors.

Η εμπορική πορεία του 001 ξεκίνησε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και στους πρώτους 9 μήνες του 2022 η Zeekr πούλησε 39.474 αυτοκίνητα, όταν η Tesla πούλησε 219.112 Model Y, το οποίο θεωρείται ως άμεσος ανταγωνιστής του.

Η τιμή της βασικής έκδοσης του Zeekr 001 ξεκινά από τα 41.000 δολάρια στην Κίνα έναντι των 40.000 δολαρίων για το Tesla Model Y, μετά από την πρόσφατη μείωση της τιμής του τελευταίου. Η Zeekr δεν έχει ανακοινώσει τιμές για την Ευρώπη.