Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της ενεργειακής κρίσης

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση της Ελβετίας σχεδιάζει ακραία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να μειώσει τη κατανάλωση ηλεκτρικής ρεύματος στο πλαίσιο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για αποφευχθούν ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, μέτρα που πλήττουν καίρια τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς τίθενται δρακόντειοι περιορισμοί στην κυκλοφορία τους.

Προς το παρόν, το διάταγμα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας βρίσκεται σε εντατική διαβούλευση έως τις 12 Δεκεμβρίου, αλλά η ιδέα είναι να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για τους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν σε περίπτωση εξάντλησης του δικτύου. Σε αυτό αναφέρεται:

Στο επίπεδο 3 η ιδιωτική χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι υποχρεωτικά αποκλειστική για αναγκαίες μετακινήσεις όπως επαγγελματική χρήση, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, επίσκεψη σε γιατρούς, επίσκεψη σε θρησκευτικά ιδρύματα για συγκεκριμένες δραστηριότητες, μετακίνηση για παρουσία σε δίκες.

Πέραν αυτού, θα τεθεί αυστηρότερο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους από τα 110 χλμ/ώρα στα 100 χλμ/ώρα, ενώ σε περίπτωση επικείμενης έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές θα απευθύνουν πρώτα επείγουσες εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλει αρχικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις χρήσης.

Αυτοί θα γίνονται αυστηρότεροι ανά επίπεδο, (π.χ. απαγορεύσεις φωτισμού αντικειμένων) σε πιο περιοριστικά μέτρα (π.χ. κλείσιμο εγκαταστάσεων) παρεμβάσεις που στοχεύουν περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση εφοδιασμού, τις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες στην οικονομία.

Τα διάφορα επίπεδα έχουν καθοριστεί σε συνεργασία με τους οικονομικούς κύκλους και τα 26 καντόνια της χώρας, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η οικονομική ζημιά και η στρέβλωση του ανταγωνισμού. Στο επίπεδο 3 και 4 τα μέτρα είναι πραγματικά ακραία.

Η Ελβετία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα κυρίως μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων, ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αναγκασμένη να εισάγει ενέργεια από την Γερμανία και την Γαλλία ώστε να καλύψει τις ανάγκες της. Εάν και εφόσον, οι δύο εταίροι της χώρας βρεθούν σε ενεργειακό αδιέξοδο, τότε αυτό θα έχει συνέπειες και για το δίκτυο της Ελβετίας.

Σε περίπτωση που το σενάριο περί περιορισμού της μετακίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υλοποιηθεί, τότε η Ελβετία θα καταστεί η πρώτη χώρα διεθνώς που θα έχει προβεί σε τέτοιο ακραίο μέτρο. Ωστόσο άγνωστο παραμένει το πως οι ελβετικές αρχές θα μπορέσουν να ελέγξουν τις κινήσεις των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η απαγόρευση κίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να επηρεάσει περίπου 110.000 ιδιοκτήτες, αποτελώντας πέρα από κάθε αμφιβολία ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια μεταστροφής από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...
Autoblog.gr