Κέρδη 27,65 δισ. δολαρίων κατέγραψε το 2022 η BP, υπερδιπλασιάζοντας τα αντίστοιχα κέρδη του περασμένου έτους (12,8 δισ. δολάρια το 2021). Σύμφωνα με την εταιρία, τα κέρδη της για το 2022 ήταν ρεκόρ στην 114η ιστορία της, με το προηγούμενο ρεκόρ κερδών της να ήταν στα 26,3 δισ. δολάρια το 2008.

Με την ανακοίνωση των κερδών η BP συνεχίζει την παράδοση των Big Oil που έχουν ευνοηθεί από την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προηγήθηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις ανταγωνιστικές Shell, Exxon Mobil και Chevron την περασμένη εβδομάδα. Τα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν οι εταιρείας του κλάδου έχουν προκαλέσει νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου, καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τους.

Για το τέταρτο τρίμηνο, η BP σημείωσε καθαρά κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποτελέσματα τους τέταρτου τριμήνου επηρεάστηκαν από την ασθενέστερη δραστηριότητα εμπορίας φυσικού αερίου, το υψηλότερο κόστος συντήρησης των διυλιστηρίων και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η BP ανέφερε ότι το καθαρό χρέος του τέταρτου τριμήνου μειώθηκε στα 21,4 δισ. δολάρια, από 30,6 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία αύξησε το μέρισμά της κατά 10%, στα 6,61 σεντς δολαρίων ανά μετοχή. Τον Ιούλιο του 2020 μείωσε το μέρισμά της στα 5,25 σεντς δολαρίων για πρώτη φορά σε μια δεκαετία μετά την πανδημία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την επαναγορά μετοχών αξίας 2,75 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες μετά την αγορά μετοχών αξίας 11,7 δισ. δολαρίων το 2022.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bernard Looney έκανε λόγο για ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων.

Πρώτα από όλα, ελπίζω να μπορείτε να δείτε μια εταιρεία που αποδίδει καλά, αποδίδει ενώ μεταμορφώνεται. Είχαμε την υψηλότερη αξιοπιστία των λειτουργιών μας στην ιστορία μας, είχαμε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τα τελευταία 16 χρόνια, επομένως η ίδια η επιχείρηση λειτουργεί πολύ καλά.

Δεύτερον, κλίνουμε στη στρατηγική μας σήμερα. Ανακοινώνουμε έως και 8 δισ. δολάρια περισσότερες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση αυτή τη δεκαετία και έως και 8 δισ. δολάρια επιπλέον σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας αυτή τη δεκαετία», πρόσθεσε. «Και τρίτον, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε χρήματα στους μετόχους μας.