Η Exxon Mobil έβγαζε 6,3 εκατ. δολάρια κάθε ώρα το 2022

Σχετικά άρθρα

Η Εxxon Mobil κατέγραψε ετήσια κέρδη ρεκόρ το 2022, με τον πετρελαϊκό κολοσσό να ανακοινώνει καθαρά κέρδη της τάξεως των 56 δισ. δολαρίων, βγάζοντας 6,3 εκατ. δολάρια ανά ώρα. Ένα ποσό που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο όχι μόνο της ίδιας, αλλά όλων των πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης.

Τα περσινά κέρδη της Exxon υπερέβησαν αισθητά το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 (45,2 δισ. δολάρια), όταν η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει στα 142 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή 30% άνω της περσινής μέσης τιμής.

Η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά, καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022.

Τα συνολικά κέρδη και οι ταμειακές ροές αποδείχθηκαν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Ήταν ένας συνδυασμός ισχυρής αγοράς, ισχυρής παραγωγής και πραγματικά καλού ελέγχου στο κόστος,

είπε η οικονομική διευθύντρια, Kathryn Mikells.

Η Exxon ανέφερε πάντως ότι δέχθηκε πλήγμα 1,3 δισ. δολαρίων στα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο από τον έκτακτο φόρο απροσδόκητων κερδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από απομειώσεις assets. Σημειώνεται όμως ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει μηνύσει την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η επιβολής της εν λόγω εισφοράς υπερβαίνει τις νόμιμες εξουσίες της.

Ο απροσδόκητος φόρος μείωσε κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου της Exxon και αν δεν ήταν αυτά, τα ετήσια κέρδη της εταιρείας θα ήταν 59,1 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 6,7 εκατομμύρια δολάρια την ώρα.

Κατά τα άλλα, η Exxon είδε τις ταμειακές της ροές από δραστηριότητες να εκτινάσσονται στα 76,8 δισ. δολάρια το 2022, από τα 48,1 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Παρομοίως, τα έσοδα της Exxon αυξήθηκαν μεν στα 95,43 δισ. δολάρια από τα 84,97 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά έχασαν την εκτίμηση για 97,34 δισ.

Η παραγωγή, ταυτόχρονα, αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως και έφθασε στα 3,8 εκατ. βαρέλια. Οι δαπάνες για νέα ενεργειακά projects, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 37%, στα 22,7 δισ. δολάρια

Πέραν της Exxon, εξίσου μεγάλη βελτίωση κερδοφορίας καταγράφουν όλες οι εταιρείες του κλάδου, με τα συνδυαστικά κέρδη να προσεγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ανάκαμψη της ζήτησης.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την οργή του για τα κέρδη ρεκόρ που κατέγραψε η Exxon το 2022. Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος εκφράζει την ενόχληση του για το περιθώριο κέρδους της εταιρείας, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί πλήρωσαν υψηλές τιμές στην αντλία.

Οι τελευταίες καταστάσεις αποτελεσμάτων καθιστούν σαφές ότι οι εταιρείες πετρελαίου έχουν όλα όσα χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων κερδών ρεκόρ και χιλιάδων αχρησιμοποίητων, αλλά εγκεκριμένων αδειών για να αυξήσουν την παραγωγή τους, ωστόσο αυτές επιλέγουν να οδηγήσουν αυτά τα κέρδη για να γεμίσουν τις τσέπες των στελεχών και των μετόχων τους, την ίδια στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής κατασκευάζουν τη μία δικαιολογία μετά την άλλη για να τις προστατεύσουν από οποιαδήποτε ευθύνη,

αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...