H Lightyear χρειάζεται σήμερα 8.000.000 ευρώ

Σχετικά άρθρα

Η Lightyear ιδρύθηκε το 2016 με στόχο να βγάλει στην αγορά ένα ελαφρύ ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο θα φέρει ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, ώστε οι ιδιοκτήτες του να μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες του μέσω του ήλιου, όσο το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο ή/και κατά την οδήγηση.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές έχουν επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στην ολλανδική εταιρία, με την τελευταία κεφαλαιακή “ένεση” να έρχεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου και ανήλθε σε 81 εκατ. ευρώ. Υπεύθυνη για αυτό ήταν μια κοινοπραξία επενδυτών, γύρω από το κυβερνητικό ταμείο Invest-NL.

Τα 25 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από το ίδιο το ταμείο και τα υπόλοιπα τέθηκαν στο τραπέζι από την επαρχία της Βόρειας Βραβάντης, τις εταιρείες περιφερειακής ανάπτυξης BOM και LIOF, καθώς και από ιδιώτες επενδυτές, όπως η οικογενειακή επιχείρηση SHV και η ασφαλιστική εταιρεία DELA.

Η παραγωγή του Lightyear One ξεκίνησε τελικά τον Νοέμβριο, για να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2023 ότι η παραγωγή θα σταματήσει, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του φθηνότερου Lightyear 2. Στις 23 Ιανουαρίου, η μάρκα υπέβαλε αίτηση για αναβολή πληρωμής για την εταιρεία λειτουργίας Atlas Technologies και στις 26 Ιανουαρίου χρεοκόπησε.

Ωστόσο, ίσως υπάρχει διέξοδος, με τον επιμελητή Reinoud van Oeijen να ερευνά την επανεκκίνηση της παραγωγής, αλλά αυτή αποδεικνύεται ότι δεν θα είναι εύκολη. Το Invest-NL είναι ένα κρατικό ταμείο με “βαθιές τσέπες”, επομένως μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στην επανεκκίνηση, αλλά με την επένδυση τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κοινοπραξία έλαβε ως εγγύηση την πνευματική ιδιοκτησία της Lightyear.

Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η τεχνολογία και τα δικαιώματα εμπορικών σημάτων έχουν περιέλθει στους επενδυτές μετά από αυτή τη χρεοκοπία. Και αυτό δεν βοηθάει καθόλου τη συνέχιση της ανάπτυξης του Lightyear 2. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αποτελούν μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, επομένως ο διαχειριστής δεν έχει τίποτα να πει σχετικά.

Τα δικαιώματα αυτά είναι στην πραγματικότητα στην εταιρεία χαρτοφυλακίου, η οποία δεν είναι σε πτώχευση. Αλλά έχει δώσει αυτά τα δικαιώματα ως εγγύηση για την επένδυση στην εταιρεία που λειτουργεί σε πτώχευση.

Ο Arnoud Aalbersberg, εκπρόσωπος μιας ομάδας ιδιωτών επενδυτών, ανέφερε σήμερα 17 Φεβρουαρίου ότι υπάρχει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου του Lightyear 2 εντός των επόμενων 18 μηνών. Για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει σήμερα να καταβληθούν 8 εκατ. ευρώ, και μετά άλλα 40-45 εκατομμύρια ευρώ για να ετοιμαστεί αυτό το πρωτότυπο στο χρονικό διάστημα των 18 μηνών.

ΠηγήRTL

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

BYD Fang Cheng Bao Super 9

Η Fang Cheng Bao είναι η high-end μάρκα της BYD και στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το Super 9, ένα εντυπωσιακό speedster πρωτότυπο που...