Οι Κινέζοι γυρνούν την πλάτη στις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αγοράζουν πλέον κινέζικα αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Η αγορά αυτοκινήτου της Κίνας υφίσταται μια σημαντική αλλαγή, με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να κερδίζουν μερίδιο αγοράς εις βάρος των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Βασικός παράγοντας αυτής της τάσης είναι η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα, με τους Κινέζους να υιοθετούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο γρήγορα από τους δυτικούς καταναλωτές.

Σχεδόν το 25% των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Κίνα πέρυσι ήταν ηλεκτρικά, σε σύγκριση με το 12% στην Ε.Ε και μόλις το 6% στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερο από το 80% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Κίνα το 2022, κατασκευάστηκαν από εγχώριες εταιρείες. Φέτος αναμένεται το 30% των νέων αυτοκινήτων που θα πουληθούν στη Κίνα να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Στο παρελθόν, η κατοχή ενός αυτοκινήτου από μια δυτική εταιρία θεωρούνταν σημάδι επιτυχίας στην Κίνα. Ωστόσο, καθώς τα κινεζικά ηλεκτρικά γίνονται το νέο must-have, οι πωλήσεις αμερικανικών, ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και κορεατικών αυτοκινήτων φθίνουν.

Οι Κινέζοι αγοραστές κρίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως πιο κομψά, με καλύτερο σχεδιασμό και πιο τεχνολογικά προηγμένα σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αυτή η αντίληψη οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων των αμερικανικών, ιαπωνικών, ευρωπαϊκών και κορεατικών αυτοκινήτων στην Κίνα, καθώς οι αγοραστές αναζητούν όλο και περισσότερο τα εγχώρια ηλεκτρικά μοντέλα.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, οι ιαπωνικές εταιρίες έχουν δει τις συνολικές πωλήσεις τους στη Κίνα να υποχωρούν κατά 32%, με τις γερμανικές και τις αμερικάνικες να βλέπουν πτώση 9%, ενώ οι κορεατικές είδαν πτώση 7% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Οι εξελισσόμενες προτιμήσεις της κινεζικής αγοράς αποτελούν ένδειξη της αυξανόμενης οικονομικής και τεχνολογικής επιρροής της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. Το ερώτημα τώρα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες για να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών στον υπόλοιπο κόσμο.

Καθώς η κινεζική αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα εάν θέλουν να διατηρήσουν μερίδιο αγοράς στη χώρα με τις περισσότερες πωλήσεις αυτοκινήτων κάθε χρόνο.

Η Volkswagen είπε πως θα παρουσιάσει 10 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2026, ενώ παράλληλα θα μειώσει το χρόνο ανάπτυξης των νέων μοντέλων της κατά σχεδόν 40%, έτσι ώστε να συμβαδίσει με τους κινεζικούς ανταγωνιστές της που αναπτύσσονται ταχύτατα.

Η BMW, η οποία σχεδιάζει να λανσάρει 11 ηλεκτρικά μοντέλα στην Κίνα μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ότι έχει προσθέσει σε αυτά, χαρακτηριστικά ειδικά για την αγορά της Κίνας, όπως το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους πίσω επιβάτες της i7. Η Toyota παρουσίασε 2 νέα ηλεκτρικά μοντέλα στην έκθεση της Σαγκάη.

Αυτό που συγκινεί τους Κινέζους πελάτες σήμερα, κινεί τον κόσμο αύριο,

δήλωσε ο CEO της BMW, Oliver Zipse, ενώ στελέχη κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών υπογράμμισαν τον ρυθμό και την πίεση για μείωση του κόστους, λέγοντας πως μέσα σε μια δεκαετία η Κίνα θα μπορούσε να πουλήσει ένα ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 400 χλμ για περίπου 7.500 δολάρια (6.850 ευρώ).

Ενώ οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς και οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο τοπίο, το μέλλον της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένει αβέβαιο και η τάση προς τις τοπικές μάρκες στην Κίνα, ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια στροφή στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων.

[Photo credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Aνοίγουν περισσότερες αιτήσεις για το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 358265/Β’ 6700/217-11-2023, με την οποία τροποποιήθηκε η Προκήρυξη της δράσης "Κινούμαι Ηλεκτρικά - Β...

Αποκαλύπτεται η εμφάνιση του νέου Renault 5

Η Renault έχει κάνει γνωστό ότι τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νέου αμιγώς ηλεκτρικού της μοντέλου θα γίνουν στην έκθεση της Γενεύης, που θα διεξαχθεί...