Ο πρόεδρος της Stellantis και της Ferrari, John Elkann, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Sergio Marchionne, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης για την παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης της βιογραφίας του εκλιπόντος πρώην CEO της Fiat και της FCA, που κράτησε να ηνία της FIAT από το 2004 μέχρι τον θάνατό του το 2018.

Ο 47χρονος Elkann, εγγονός του Gianni Agnelli είπε:

Ο Sergio ήταν πατριώτης με την υψηλότερη έννοια της λέξης.

Ως CEO της Fiat, ο Marchionne και ο Elkann ως πρόεδρος, έσωσαν τη Fiat που βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και την συγχώνευσαν με την Chrysler, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, την FCA που πλέον έχει συγχωνευθεί με το Groupe PSA, σχηματίζοντας την Stellantis.

Οι μάχες μας ήταν πάντα για την Ιταλία, ποτέ δεν υπήρξαν μάχες ενάντια στην Ιταλία,

δήλωσε ο Elkann στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Agnelli στο Τορίνο, όπου στεγάζεται η βίλα του προπάππου του Giovanni Agnelli, ο οποίος ίδρυσε τη Fiat με μια ομάδα επενδυτών το 1899.

Σύμφωνα με τον Elkann, η Stellantis σήμερα έχει το όραμα του Marchionne, το οποίο ουσιαστικά ισοδυναμούσε με επιθετική, γρήγορη και άνευ προηγουμένου συγχώνευση. Ο Elkann επιμένει ότι χωρίς την τρέχουσα στρατηγική, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Marchionne και προβλέπει την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου ηγέτη αρκετά ισχυρού για να επιβιώσει από την “αναστάτωση” που προκαλεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τα εγχώρια εργοστάσια της εταιρείας θα ήταν σε υπαρξιακό κίνδυνο.

Η Stellantis είναι η εξέλιξη του οράματος του Sergio που ήταν η ανάγκη για συγχωνεύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία για να αποφευχθεί η επανάληψη των δαπανηρών επενδύσεων που απαιτούνται για τις νέες τεχνολογίες.

Χωρίς τη δημιουργία της Stellantis, όλες οι επενδύσεις που κάνουμε στην Ιταλία, από τον ηλεκτρικό κόμβο στο Mirafiori μέχρι το εργοστάσιο μπαταριών στο Termol, δεν θα ήταν δυνατές.