Η Toyota γιορτάζει τα πρωταθλήματα των Ogier και Rovanpera στο WRC με ειδικές εκδόσεις του GR Yaris

Σχετικά άρθρα

Στο περσινό Tokyo Auto Salon, η Toyota παρουσίασε τα GR Yaris RZ High-Performance Sebastien Ogier Edition Concept και GR Yaris RZ High-Performance Kalle Rovanpera Edition Concept, με τις εκδόσεις παραγωγής των δύο αυτών ειδικών εκδόσεων να κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους χθες, λίγο πριν την έναρξη του Rally Monte Carlo, του πρώτου αγώνα της φετινής σεζόν του WRC.

Οι δύο εκδόσεις βασίζονται στο ανανεωμένο GR Yaris και έχουν αναπτυχθεί υπό την επίβλεψη των Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera. Η παραγωγή τους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, χωρίς να γίνεται μέχρι τώρα γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Ο Ogier κατέκτησε τους δύο από τους οκτώ παγκόσμιους τίτλους του στο WRC με την Toyota Gazoo Racing-WRT (το 2020 και το 2021), ενώ ο Rovanpera έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού, με τον τίτλο του το 2022, κάτι που επανέλαβε και το 2023.

Το Ogier Edition GR Yaris έχει δύο νέα προγράμματα οδήγησης που αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις του Γάλλου οδηγού. Έτσι, στη θέση των “Gravel” και “Track”, υπάρχουν τα “Morizo” και “Seb”, με το πρώτο να έχει εξελιχθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Toyota Akio Toyoda, γνωστό με το προσωνύμιο Morizo, μέσα από την εμπειρία του στους αγώνες, και το δεύτερο από τον Ogier.

Αυτό χρησιμοποιεί τα δύο Torsen διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης -εμπρός και πίσω- και το σύστημα τετρακίνησης για να στέλνει μεγαλύτερο ποσοστό της διαθέσιμης ροπής στους τροχούς του πίσω άξονα, κάνοντας το πιο “tail-happy”.

Εμφανισιακά, η έκδοση του Ogier είναι βαμμένο σε ματ γκρι (Matte Stealth Grey) χρώμα, και συνδυάζεται με ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών της BBS, που “κρύβουν” τις μπλε δαγκάνες του συστήματος πέδησης.

Ακόμα, το μοντέλο ξεχωρίζει από τη γαλλική σημαία στην γρίλια, τα αυτοκόλλητα WRC στα εμπρός φτερά, και τη νέα, carbon αεροτομή. Στο εσωτερικό, συναντάμε μια αναμνηστική πλακέτα στην πλευρά του συνοδηγού και τις μπλε-γκρι/κόκκινες ραφές στο τιμόνι.

Συνεχίζοντας, το Rovanpera Edition GR Yaris διαθέτει ένα μοναδικό πρόγραμμα οδήγησης, το “Donut Mode”, που παρέχει σταθερή, υψηλή ροή ροπής στους πίσω τροχούς για να γίνεται πιο εύκολο το driftάρισμα.

Επιπλέον, διαθέτει το “Kalle Mode” που χρησιμοποιεί ένα πίσω διαφορικό σταθερής ταχύτητας και τα Torsen εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης για να προσφέρει πιο γραμμική οδική συμπεριφορά και να επιτρέπει την βέλτιστη τοποθέτηση του πίσω μέρους του. Αυτό βοηθάει για την καλύτερη δυνατή και ταχύτερη έξοδο από τις στροφές.

Εμφανισιακά, η έκδοση του Rovanpera ξεχωρίζει από το εντυπωσιακό χρωματισμό με το λευκό, το κόκκινο και το μαύρο, που είναι ίδιο με το περσινό livery του αγωνιστικού GR Yaris Rally1.

Ακόμα, βλέπουμε τις 18άρες ζάντες ελαφρού κράματος της BBS και η ρυθμιζόμενη αεροτομή, την ίδια που διαθέτει το GRMN Yaris. Τέλος, στο εσωτερικό υπάρχουν τα εθνικά χρώματα του οδηγού, ήτοι το μπλε και γκρι για την Φιλανδία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δύο νέα ηλεκτρικά παρουσίασε η Toyota στη Κίνα

Στην έκθεση του Πεκίνου η Toyota παρουσίασε τα bZ3C και bZ3X, δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Κίνας. Αποτελούν τις...

WRC: Ο Ogier νικητής στο Rally Κροατίας

Ο Sebastien Ogier άρπαξε την νίκη στο Rally Κροατίας, αφού κατάφερε σήμερα από την τρίτη θέση να ανέβει στην πρώτη, αφήνοντας στην δεύτερη θέση...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...