Κούβα: Πενταπλασιάζεται από αύριο η τιμή των καυσίμων

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε πως με καθυστέρηση ενός μήνα, από αύριο, 1η Μαρτίου οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν έως και πέντε φορές.

Από την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο εναρμόνισης της λιανικής τιμής των καυσίμων,

ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και Τιμών, Vladimir Regueiro που επιβεβαίωσε επίσης ότι θα αυξηθεί κατά 25% η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μεγάλες καταναλώσεις. Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο με στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και τον Ιανουάριο σχηματίζονταν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα της Αβάνας. Στα τέλη Ιανουαρίου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η εφαρμογή του μέτρου, επικαλούμενες “ένα συμβάν κυβερνοασφάλειας στα πληροφοριακά συστήματα”.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας Alejandro Gil, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.

Με βάση την απόφαση, η τιμή της απλής βενζίνης θα αυξηθεί από τα 25 κουβανικά πέσο (20 σεντς του δολαρίου) το λίτρο στα 132 πέσο (1,10 δολάριο), δηλαδή θα πενταπλασιαστεί (+428%). Η τιμή της σούπερ, από τα 30 πέσο (25 σεντς) θα φτάσει τα 156 πέσο (1,30 δολάριο), αύξηση 420%.

Η αύξηση των καυσίμων θα φέρει το κόστος πλήρωσης ενός ρεζερβουάρ 40 λίτρων με βενζίνη σε περίπου 23 δολάρια, με τον μέσο κρατικό μισθό να είναι λιγότερο από 16 δολάρια. Η κυβέρνηση θα ανοίξει 29 πρατήρια καυσίμων που δέχονται πληρωμή μόνο σε δολάρια, προκειμένου να αντληθεί συνάλλαγμα για την αγορά καυσίμων στις διεθνείς αγορές.

Η Κούβα έχει δύο επίσημες ισοτιμίες, μία για τους ιδιώτες για τους οποίους ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 120 πέσο και μία για τις τραπεζικές συναλλαγές των εταιρειών, όπου το δολάριο ισοδυναμεί με 24 πέσο.

Να σημειωθεί πάντως ότι η τιμή των καυσίμων για τους επαγγελματίες των μεταφορών θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Αναβλήθηκε επίσης η αύξηση της τιμής του υγροποιημένου αερίου που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πωλεί καύσιμα σε επιδοτούμενες τιμές, την ώρα που η χώρα, λόγω και του αμερικανικού εμπάργκο, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Το νησί των 11 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, των αμερικανικών κυρώσεων και των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας του. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% το 2023 και ο πληθωρισμός έφτασε το 30%, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Κούβα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, έχει υποστεί αυξανόμενες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καταναλωτικά αγαθά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

[Photos credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...