Η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Tesla και άλλες τρεις κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει αυτοκινητοβιομηχανίες και να επιτύχει τον ετήσιο στόχο παραγωγής 1,3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Adolfo Urso, λέγοντας πως υπάρχουν “θετικά σχόλια”, σχετικά με τις συνομιλίες, προσθέτοντας πως στον διάλογο συμμετέχουν και κατασκευαστές που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν εργοστάσια στην Ευρώπη, όμως κοιτάζουν την αγορά με ενδιαφέρον.
Έχουμε πολύ θετικά σχόλια, αλλά φυσικά, είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί σύνεση. Η Ιταλία ξεκίνησε αργά την πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ωστόσο σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο καταφέραμε να αντιστρέψουμε την τάση και να διασφαλίσουμε το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας,
είπε ο Urso που τόνισε πως η Ρώμη είναι σε επαφή με την Tesla “επί μήνες”, προσθέτοντας ότι η Tesla θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε συνομιλίες με τρεις κορυφαίες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εκπρόσωποι των οποίων επισκέφθηκαν την Ιταλία πέρυσι για να αξιολογήσουν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Ανώτατο στέλεχος της BYD πως η ιταλική κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με την κινεζική εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προσελκύσει ακόμη έναν μεγάλο κατασκευαστή.
Πηγή της BYD είπε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν πρόσφατες και ότι έγιναν όταν ο κινέζικος όμιλος ακόμη αξιολογούσε τις επιλογές για το πρώτο του ευρωπαϊκό εργοστάσιο, το οποίο τελικά αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στην Ουγγαρία. Η BYD δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν έχει σχέδια για ένα δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη.
Ο Ιταλός υπουργός μίλησε για την εγχώρια αντίθεση όσον αφορά την επέκταση του μοναδικού ευρωπαϊκού εργοστασίου της Tesla έξω από το Βερολίνο, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση των σχεδίων της αμερικανικής εταιρείας. Ερωτηθείς για την BYD, απάντησε ότι ελπίζει πως η Ιταλία θα ενισχύσει μέσω αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών την παραγωγή της, ενισχύοντας την εφοδιαστική της αλυσίδα.
Η Stellantis είναι η μοναδική μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας και πέρυσι κατασκεύασε περίπου 750.000 οχήματα, 520.000 επιβατικά αυτοκίνητα και 230.000 βαν.
Ο Urso είπε ότι η Ιταλία χρειάζεται να παράγει τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, 1 εκατομμύριο επιβατικά αυτοκίνητα και 300.000 βαν, για να διατηρήσει την εθνική της αυτοκινητοβιομηχανία εν μέσω προκλήσεων που θέτει η μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα. Όπως είπε:
Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο μόνο η Stellantis να φτάσει τον στόχο του ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων που παράγονται στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση και η Stellantis διεξάγουν συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση της παραγωγής της στη χώρα στο 1 εκατομμύριο μονάδες σε αυτοκίνητα και βαν ετησίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αριθμός που σημειώθηκε τελευταία φορά το 2017.
