Νορβηγία: Τα ηλεκτρικά θα ξεπεράσουν σύντομα όλα τα βενζινοκίνητα οχήματα της χώρας

Σχετικά άρθρα

Η Νορβηγία είναι με διαφορά η χώρα-ηγέτης στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) παγκοσμίως, καθώς το 82,4% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το 2023 ήταν ηλεκτρικά, μια τάση που συνεχίζεται και το 2024.

Τον Ιανουάριο τα BEVs αντιπροσώπευαν το 92,1% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη σκανδιναβική χώρα, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται ελαφρά τον Μάρτιο στο 89,3% λόγω -εν μέρει- της αύξησης των επιτοκίων και των περικοπών φοροαπαλλαγών.

Το 2023, η κυβέρνηση κατάργησε την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για τα BEV που κοστίζουν πάνω από 500.000 νορβηγικές κορώνες (43.000 ευρώ), καθιστώντας τα πιο ακριβά. Παρά την αλλαγή αυτή, οι φορολογικές απαλλαγές στα BEV κόστισαν στη νορβηγική κυβέρνηση 43 δισεκατομμύρια κορώνες (3,7 δισεκατομμύρια ευρώ) πέρυσι.

Με τις πωλήσεις ηλεκτρικών να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας, σύντομα τα ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους της Νορβηγίας θα ξεπεράσουν τα βενζινοκίνητα οχήματα. Ωστόσο, αναμένεται να χρειαστούν επιπλέον τρία ή τέσσερα χρόνια μέχρι να ξεπεράσουν σε αριθμό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία από τη Νορβηγική υπηρεσία δημόσιων οδών αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν περίπου 776.003 αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης στους δρόμους της χώρας, 1.068.929 πετρελαιοκίνητα οχήματα, 339.724 υβριδικά και 700.358 αμιγώς ηλεκτρικά.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο να απαγορεύσει πλήρως την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου το 2025, καθιστώντας την πρώτη χώρα παγκοσμίως που το κάνει.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα