Η Κίνα έχει βρει εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου, έχοντας πρακτικά αντικαταστήσει τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κινεζικές εταιρείες, όπως η Great Wall Motor, η Geely και η Chery εισάγουν σωρηδόν τα μοντέλα τους στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται με τη ρωσική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της -κάποτε- ακμάζουσας βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις ρωσικών αυτοκινήτων ανθούν ξανά, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 75% μέχρι στιγμής φέτος, φτάνοντας λίγο πάνω από τις 700.000, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (Association of European Businesses, AEB) στη Ρωσία.
Από τα 130.715 νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν τον Ιούνιο, τα 69.400 εισήχθησαν από την Κίνα, με τη Ρωσία να είναι πλέον η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά αυτοκινήτων της Κίνας. Ωστόσο, η Lada εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης της αγοράς, με μερίδιο 28% τον Ιούνιο και πωλήσεις 34.200 οχημάτων.
Το best selling μοντέλο στη λίστα εισαγόμενων αυτοκινήτων κατά τον 6ο μήνα του έτους ήταν το Chery Tiggo 7 Pro Max, ακολουθούμενο από το Changan CS55 Plus και το Omoda C5, ένα άλλο μοντέλο της Chery. Φυσικά, όλα είναι SUV.
Μεταξύ των χωρών παγκοσμίως που κατασκευάζουν σήμερα αυτοκίνητα, η Κίνα είναι η μόνη που έχει δείξει προθυμία να αγνοήσει τη στάση της Ρωσίας προς την Ευρώπη, δίνοντας στη Ρωσία την μοναδική -ίσως- επιλογή και ευκαιρία να την βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της αυτοκινητοβιομηχανίας της.

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων που πουλήθηκαν από τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες “ξαναζωντανεύουν” και συναρμολογήσουν κινεζικά αυτοκίνητα, με την μορφή των knock-down κιτ, ήτοι εισάγονται τα μέρη και ανταλλακτικά του αυτοκινήτου στη χώρα και στα ρωσικά εργοστάσια γίνεται η τελική συναρμολόγηση.
Στο παλιό εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα συναρμολογούνται μοντέλα της JAC και δίνοντάς τους το σήμα της Moskvitch. Έτσι, από την κατασκευή των Dacia Duster και Renault Arkana, το εργοστάσιο συναρμολογεί τώρα τη γκάμα της Moskvich, με τα μοντέλα να προέρχονται από την JAC, ενώ θα προσθέσει ένα άλλο SUV (το 8) τον Οκτώβριο.
Μια άλλη σοβιετική εταιρία βρίσκεται σε πορεία αναγέννησης, με την Volga να ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά rebadge μοντέλα της κινέζικης Changan. Αυτά θα συναρμολογούνται στις ίδιες εγκαταστάσεις της Gaz στο Nizhny Novgorod που κατασκεύασε αρχικά τα Volga, αλλά μέχρι πριν την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας είχε μια κερδοφόρα πορεία ως κατασκευαστής των μοντέλων της Volkswagen.
Η Avtotor, που κατασκεύαζε στο παρελθόν τα αυτοκίνητα των BMW, Hyundai και Kia στο Καλίνινγκραντ με συμβάσεις, συναρμολογεί τώρα αυτοκίνητα των BAIC, DFSK, Foton, Jetour, JMC και SWM.
