Η Stellantis δεσμεύτηκε να επενδύσει 2 δισ. ευρώ στην Ιταλία το επόμενο έτος και να εντείνει την παραγωγή αυτοκινήτων στη χώρα, καθώς επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι μετά από πικρές διαφορές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εντεινόμενης κρίσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.
Σε μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με αρκετούς υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου της Μελόνι στη Ρώμη, ο Ζαν Φιλίπ Ιμπαράτο, επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Stellantis, δήλωσε ότι η Ρώμη και η εταιρεία θα πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται με διασταυρούμενους στόχους.
Ήρθε η ώρα για εμάς, τη Stellantis, να ενωθούμε με την Ιταλία για να αντιμετωπίσουμε τις υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και που έχουν υποτιμηθεί από ορισμένους στην Ευρώπη,
είπε ο Ιμπαράτο στους υπουργούς.
Οι δεσμεύσεις έρχονται καθώς ο πρόεδρος της Stellantis, Τζον Έλκαν, μέλος της δυναστείας των Ιταλών βιομηχάνων Ανιέλι, εργάζεται για την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ της μοναδικής μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιταλίας και της κυβέρνησης Μελόνι, μετά την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Κάρλος Ταβάρες.
Υπό την ηγεσία του Ταβάρες, η Stellantis και η δεξιά κυβέρνηση του Μελόνι συγκρούστηκαν έντονα για το πώς θα ενισχυθεί ο προβληματικός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιταλίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου 250.000 θέσεις εργασίας και περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ.
Ο Ιμπαράτο προειδοποίησε αργότερα την Τρίτη ότι η αναζωογόνηση του τομέα θα είναι πρόκληση, αλλά επέμεινε ότι η εταιρεία δεσμεύεται στην Ιταλία και θα φέρει νέα μοντέλα μεγάλου όγκου – συμπεριλαμβανομένων των περιζήτητων υβριδικών – στα ιταλικά εργοστάσια.
Δεν θέλω να κρύψω ότι το 2025 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά,
δήλωσε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι το ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο – το λίκνο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε άδεια το μεγαλύτερο μέρος του έτους – θα αρχίσει να παράγει υβριδικές εκδόσεις του Fiat 500 στο τέλος του επόμενου έτους.
Το εργοστάσιο Cassino θα αναλάβει την παραγωγή τριών μοντέλων της Alfa Romeo. Από το επόμενο έτος, θα κατασκευάζει την επόμενη γενιά της Stelvio και από το 2026 τη νέα Giulia. Επιπλέον στο εργοστάσιο θα κατασκευάζεται και ένα απροσδιόριστο μοντέλο ναυαρχίδα της Alfa Romeo.
Από το 2028 στο εργοστάσιο Pomigliano D’Arco στη νότια Ιταλία θα κατασκευάζονται δύο μικρά μοντέλα που θα βασίζονται στην STLA Small πλατφόρμα. Το Panda θα συνεχίσει να κατασκευάζεται στο εν λόγω εργοστάσιο μέχρι το 2030, όταν και θα κυκλοφορήσει η επόμενη γενιά.
Το 2025 στο εργοστάσιο Melfi θα παράγονται οι ηλεκτρικές και οι υβριδικές εκδόσεις των Jeep Compass, Lancia Gamma και DS 7, όπως και το DS N8.
Η Stellantis είναι επίσης απασχολημένη με τις εγκαταστάσεις της στην Atessa, όπου θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν μεγάλα ηλεκτρικά φορτηγά, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης επόμενης γενιάς το 2027. Σε ότι αφορά το εργοστάσιο της Maserati στη Μόντενα θα γίνει ο νέος κόμβος του ομίλου για οχήματα υψηλής ποιότητας.
Ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μελόνι θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία, αν και όχι για να στηρίξει τις αγορές αυτοκινήτων από τους καταναλωτές, αλλά μέσω ειδικών ταμείων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και για καινοτομίες.
Είναι μια σημαντική ημέρα για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και τους Ιταλούς εργαζόμενους,
δήλωσε ο Ούρσο μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι ο Ιμπαράτο:
Eπιβεβαίωσε τον κεντρικό ρόλο της χώρας μας στη βιομηχανική ανάπτυξη του Stellantis στον κόσμο.
Ο Ούρσο πιέζει τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τους αυστηρούς κανόνες της “Πράσινης Συμφωνίας”, τους οποίους η Ρώμη κατηγορεί για την κατάρρευση των εγχώριων πωλήσεων αυτοκινήτων της Ιταλίας. Η Stellantis επικεντρώθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων που ήταν πολύ δαπανηρά για τους περισσότερους Ιταλούς καταναλωτές.
Όμως σε μια τεταμένη κοινοβουλευτική ακρόαση τον Οκτώβριο, ο Ταβάρες υποστήριξε διεκδικητικά ότι η Stellantis ήταν πιο έτοιμη από τους ανταγωνιστές της να συμμορφωθεί με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων θα βοηθούσε μόνο τους ανταγωνιστές της Stellantis. Παραπονέθηκε επίσης ότι τα ιταλικά κίνητρα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ήταν αρκετά και ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία ήταν πολύ υψηλές.
Τα δεινά του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτέλεσαν επίσης πολιτική πρόκληση για την Μελόνι, με δεκάδες χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να κατεβαίνουν στη Ρώμη για μια διαμαρτυρία τον Οκτώβριο.
Αλλά η αιφνίδια παραίτηση του Ταβάρες τον περασμένο μήνα έδωσε στην Stellantis την ευκαιρία για μια νέα αρχή στην πατρίδα της προέδρου της. Κατά τη συνάντηση της Τρίτης, ο Ιμπαράτο δήλωσε ότι η Stellantis θα υποστηρίξει την εκστρατεία της Ρώμης να πιέσει τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τα τιμωρητικά πρόστιμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν θα επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια.
Τώρα επιστρέφουμε στα εργοστάσιά μας, προχωράμε με τα σχέδιά μας, ελπίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αρχή θα καταλάβει ότι … πρέπει να αλλάξουμε ρυθμό όσον αφορά τους κανονισμούς,
δήλωσε.
Οι δεσμεύσεις της Stellantis θα είναι καλά νέα για την προβληματική ιταλική βιομηχανία εξαρτημάτων αυτοκινήτων, η οποία αναμένει να κλείσει το 2024 με έσοδα περίπου 41 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 30% από τα 58,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος.
Ακολουθούν μια συνάντηση μεταξύ του Ελκάν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, όπου ο πρόεδρος της Stellantis θα προσπαθήσει να παράσχει διαβεβαιώσεις σχετικά με τη δέσμευση της εταιρείας για τις δραστηριότητές της στη Γαλλία, όπου της ανήκει η μάρκα Peugeot.
