Το Πριγκιπάτο της Ανδόρας είναι ένα μικροσκοπικό έθνος που βρίσκεται στην περιοχή των Πυρηναίων, μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, με έκταση 468 τ.χλμ και πληθυσμό 87.097 κατοίκους. Και αυτοί οι άνθρωποι, όπως αποδεικνύεται, είναι πλούσιοι – και λατρεύουν τις Porsche. Πώς το ξέρουμε; Επειδή η Porsche 911 ήταν το αυτοκίνητο με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ανδόρα το 2024.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , οι πολίτες της Ανδόρας ζουν έναν ευημερούντα τρόπο ζωής χάρη στον τουρισμό, τον τραπεζικό κλάδο και τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή (μέγιστος 10%). Δεν υπάρχει φόρος πωλήσεων αλλά υπάρχει ΦΠΑ 4,5%. Δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς, περιουσίας ή μεταβίβασης και δεν καταβάλλεται φόρος επί του εισοδήματος από επενδύσεις στην Ανδόρα.

Η περιοχή είναι επίσης ευλογημένη με εκπληκτικά βουνά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι πολίτες στρέφονται προς τα αυτοκίνητα που είναι διασκεδαστικά στην οδήγηση. 83 Porsche 911 πουλήθηκαν στη χώρα πέρυσι (+41%), ενώ το Toyota GR Yaris βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 47 πωλήσεις (+135%). Η Porsche Cayenne ήταν τρίτη με 46 πωλήσεις (+283%) και η Macan ήταν ακριβώς πίσω με 45 πωλήσεις (0%). Στην πέμπτη θέση βρέθηκε το Cupra Formentor με 44 πωλήσεις (-46%).
Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τα Seat Arona (40 πωλήσεις, -23%), Hyundai i20 (38 πωλήσεις, -10%), Mini Countryman (37 πωλήσεις, +23%), Hyundai Tucson (36 πωλήσεις, +29%) και Suzuki Ignis (35 πωλήσεις, +150%).
Συνολικά πέρυσι στη χώρα πουλήθηκαν 2.379 νέα αυτοκίνητα. Από άποψη μάρκας, η Mercedes-Benz ήταν η κορυφαία σε πωλήσεις στην Ανδόρα το 2024, παρά το γεγονός ότι ούτε ένα μοντέλο της δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα. Η Mercedes πούλησε συνολικά 231 οχήματα στην Ανδόρα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 14% σε ετήσια βάση. Η Porsche ήταν δεύτερη, με 210 συνολικές πωλήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Ford συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 161 νέα ταξινομήσεις (-4%). Ακολουθούν οι BMW (158 πωλήσεις, +1%), Hyundai (151 πωλήσεις, -25%), Toyota (137 πωλήσεις, -13%), Renault (129 πωλήσεις, -28%), Seat (110 πωλήσεις, -8%), Suzuki (98 πωλήσεις, +34%) και Cupra (91 πωλήσεις, -19%).
