Έρχονται μειώσεις στα καύσιμα;

Σχετικά άρθρα

gas

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο διαθέτει πέντε άρθρα τα οποία θα περιλαμβάνουν την ηλεκτρονικοποίηση των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, με τις διατάξεις αυτές οι τιμές των καυσίμων, ιδίως σε νησιά και περιοχές όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, είναι δυνατόν να πέσουν 4 έως 6 λεπτά το λίτρο.

Με τη νομοθετική ρύθμιση αποσυνδέεται η τιμή χονδρικής πώλησης των καυσίμων από τις επενδύσεις που κάνει μία εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών σε ένα βενζινάδικο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες εμπορίας προς τον πρατηριούχο, η αξία καθώς και ο τρόπος αποπληρωμής αυτών αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής γραπτής σύμβασης.

Επίσης δεν συνιστά επένδυση προς την επιχείρηση λιανικής πώλησης η εγκατάσταση των διακριτικών ενδείξεων, σημάτων κ.λ.π. της εταιρείας εμπορίας. Στην ξεχωριστή αυτή σύμβαση καθορίζεται και ο τρόπος αποπληρωμής της αξίας των ανταλλαγμάτων ή επενδύσεων από τον πρατηριούχο και αυτή θα πραγματοποιείται με την καταβολή ποσοστιαίων δόσεων σταθερών ή αποκλιμακούμενων.

Μέχρι τώρα, η συνήθης πρακτική ήταν οι εταιρείες εμπορίας να χρεώνουν το κόστος της επένδυσης στην τιμή χονδρικής των καυσίμων, χωρίς οι πρατηριούχοι να ξέρουν τι ποσοστό αυτής αφορά στην αξία της επένδυσης. Εξάλλου, άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές φουσκώνουν είναι και η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση των καυσίμων που προμηθεύονται οι πρατηριούχοι. Έτσι, με τη νομοθετική ρύθμιση, στη σύμβαση προμήθειας προβλέπεται ότι η τιμή χονδρικής πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων διαμορφώνεται με βάση την τιμή αγοράς από διυλιστήριο ή την τιμή εισαγωγής της προηγούμενης μέρας, πλέον περιθωρίων κέρδους». Επιπλέον υποχρεωτικά οι εταιρείες εμπορίας θα ενημερώνουν καθημερινά τους βενζινοπώλες για την τιμή χονδρικής.

Με τη νομοθετική ρύθμιση ξεκαθαρίζει και το τοπίο ως προς τις χορηγούμενες εκπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στη σύμβαση αυτές θα καθορίζονται, ενώ οι βενζινοπώλες εφόσον το αιτούνται θα έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των εκπτώσεων που καταρτίζουν οι εταιρείες εμπορίας ανά κατηγορία πελάτη και ανά νομό, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Οι εκπτώσεις, πέραν των απολογιστικών, θα εμφανίζονται στα τιμολόγια πώλησης.

Η μέγιστη διάρκεια των συμβάσεων είναι πέντε χρόνια, ενώ μπορούν να καταγγελθούν μετά την πρώτη τριετία με προθεσμία έξι μηνών. Ετσι, οι πρατηριούχοι μπορούν εύκολα να αλλάξουν εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών.

[Πηγή: Έθνος]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Λουκέτο για 2 χρόνια στα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κλείνει η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Kλείνει άμεσα η σήραγγα "Μαλακάσι Α" της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση...