GP Ιαπωνίας 2016: Άνετος Rosberg!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

GP GIAPPONE F1/2016

Ένα εύκολο απόγευμα είχε στη Suzuka ο Nico Rosberg. Ο Γερμανός δε δυσκολεύτηκε σε κανένα σημείο, καθώς δεν απειλήθηκε ποτέ, και όλα αυτά λόγω της κακής εκκίνηση του Lewis Hamilton. Έτσι, δεν είχε πρόβλημα να φτάσει στην 9η φετινή του νίκη και την 23η στην καριέρα του, ανεβάζοντας τη διαφορά του στη βαθμολογία στους 33 βαθμούς, καθώς πίσω του τερμάτισε ο εξαιρετικός σήμερα Max Verstappen.

Ο Lewis Hamilton είδε τρίτος την καρώ σημαία, πετυχαίνοντας το damage limitation, καθώς έπεσε στην 8η θέση μετά την εκκίνηση. Ακολούθησαν οι Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Nico Hulkenberg, Felipe Massa και ο Valtteri Bottas, που συμπληρώνει την τελευταία θέση της βαθμολογούμενης 10άδας.

Οι 40 βαθμοί έδωσαν παράλληλα το πρωτάθλημα κατασκευαστών στη Mercedes, κάτι που ήταν θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά. Ας δούμε τι συνέβη στους 53 γύρους του αγώνα:

Ο καιρός ήταν και σήμερα συννεφιασμένος, και οι θερμοκρασίες ξανά αρκετά χαμηλές: 21°C στον αέρα και 25°C στο οδόστρωμα. Τη νύχτα έβρεξε, έτσι η πίστα δεν ήταν στρωμένη με γόμα, παρόλο που ήταν στεγνή. Οι 10 πρώτοι οδηγοί στο grid ήταν: Rosberg, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Perez, Vettel, Grosjean, Raikkonen (άλλαξε κιβώτιο), Hulkenberg και Gutierrez. Ο Alonso ήταν στην 15η θέση και ο Button στην τελευταία, καθώς άλλαξε στοιχεία του power unit.

p-20161009

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Rosberg ξεκίνησε καλά, εν αντιθέσει με τον Hamilton που έκανε μια πολύ άσχημη εκκίνηση, με αποτέλεσμα να πέσει στην 8η θέση. Ο Verstappen πέρασε δεύτερος, μπροστά από τους Perez, Vettel, Ricciardo, Hulkenberg, Raikkonen, Hamilton, Grosjean και τον 10ο Gutierrez.

Ο Vettel πίεζε τον Perez και τελικά τον προσπέρασε στην αρχή του 3ου γύρου. Ο Hamilton ζητούσε συγγνώμη από την ομάδα, και αυτή τον παρακινούσε να επικεντρωθεί στον αγώνα χωρίς να σκέφτεται τίποτε άλλο. Ο Rosberg έγραφε συνεχώς ταχύτερα περάσματα, με τους Verstappen και Vettel να έχουν πανομοιότυπο ρυθμό, όταν οι οδηγοί πίσω τους ήταν φανερά πιο αργοί, με τον Perez να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Motor Racing - Formula One World Championship - Japanese Grand Prix - Race Day - Suzuka, Japan

Ο Raikkonen ήταν ταχύτερος από τον Hulkenberg, με αποτέλεσμα να προσπεράσει τον Γερμανό και να ανέβει στην 6η θέση, ενώ ο οδηγός της Force India είχε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του Hamilton. Ο Βρετανός τον προσπέρασε δίχως πρόβλημα στον 7ο γύρο, ανεβαίνοντας έτσι 7ος, αλλά η διαφορά του από τον Rosberg ήταν ήδη 16 δευτερόλεπτα.

Ο ρυθμός της Ferrari φαινόταν πολύ καλός και ο Raikkonen είχε φτάσει τον Ricciardo, με αποτέλεσμα να του ασκεί πίεση, όσο ο Hamilton παρακολουθούσε τον Φινλανδό από κοντά, προσπαθώντας να επωφεληθεί από την ενδεχόμενη μάχη. Ο Ricciardo είχε σχεδόν φτάσει τον Perez στον 9ο γύρο, έτσι σιγά-σιγά σχηματιζόταν ένα ενδιαφέρον τρενάκι από τη θέση 4 μέχρι την 7, που μπορούσε να μας δώσει όμορφες μάχες.

raikkonen-ricciardo

Τα pit stops είχαν ξεκινήσει, με τους Verstappen, Ricciardo, Grosjean και Kvyat να κάνουν την αρχή, επιλέγοντας τη σκληρή γόμα. Ακολούθησαν οι Hulkenberg και Grosjean, και οι Rosberg, Vettel, Perez, Raikkonen και Ocon στον επόμενο γύρο, με τη σκληρή γόμα να είναι τα ελαστικά που διαδεχόταν τα μαλακά. Αυτό άφησε τον Hamilton στην πρώτη θέση, όσο ο Ricciardo έκανε λάθος στη Spoon, με αποτέλεσμα ο Raikkonen να βρεθεί πολύ κοντά του.

Ο Hamilton μπήκε στον επόμενο γύρο, για τα σκληρά, την ώρα που έξω ο Raikkonen περνούσε τον Perez για την 8η θέση. Ο Hamilton, με ένα πολύ γρήγορο pit stop, πέρασε στην 7η θέση, μπροστά από τον Raikkonen, ενώ αμέσως μετά προσπέρασε τον Ricciardo στην πίσω ευθεία, μιας και ο Αυστραλός αντιμετώπιζε προβλήματα με τα συγκεκριμένα ελαστικά. Ο Πρωταθλητής ήταν καυτός και δε δυσκολεύτηκε να περάσει τον Massa λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ανεβαίνοντας 5ος.

GP GIAPPONE F1/2016

Ο Massa δεν είχε αλλάξει ελαστικά, έτσι έγινε εύκολος στόχος για τους Ricciardo και Raikkonen. Ο Perez δοκίμασε να κάνει το ίδιο στη φουρκέτα, αλλά ο Βραζιλιάνος ήταν αρκετά σκληρός, χωρίς να δώσει τη θέση του. Ο Μεξικανός το κατάφερε ανοίγοντας το DRS, όσο ο Ricciardo είχε περάσει τον Bottas, ανεβαίνοντας έτσι στην 5η θέση, πίσω από τον Hamilton.

Ο Raikkonen δεν άργησε να περάσει τον Bottas, ενώ ο Perez πίεζε τον Ricciardo για την 7η θέση, καταφέρνοντας να τον προσπεράσει στην αρχή του 19ου γύρου. Ο Rosberg σημείωνε τον ταχύτερο γύρο, με τη Mercedes να έχει τη στιγμή εκείνη τον καλύτερο ρυθμό, καθώς οι Rosberg και Hamilton ήταν οι μοναδικοί που κατέβαιναν το 1:37, κάτι που σημαίνει πως ο Hamilton πλησίαζε τον Vettel.

Motor Racing - Formula One World Championship - Japanese Grand Prix - Race Day - Suzuka, Japan

Επαφή μεταξύ των Kvyat και Gutierrez στο τελευταίο chicane, ενώ εκεί λίγο αργότερα ο Hulkenberg πέρασε τον Bottas, με μία πολύ όμορφη κίνηση. Ο Raikkonen είχε φτάσει στο δευτερόλεπτο τον Ricciardo, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός του δεν ήταν τόσο καλός για να ασκήσει πίεση στον οδηγό της Red Bull, μιας και άνοιγε η μεταξύ τους διαφορά.

Στον 25ο γύρο, 10άδα ήταν: Rosberg, (4,5)Verstappen, (2,2)Vettel, (11,3)Hamilton, (9,3)Ricciardo, (0,9)Raikkonen, (9,5)Perez, (4,4)Hulkenberg, (7,7)Bottas και (4,0)Massa. Ο Verstappen έλεγε στην ενδοεπικοινωνία πως τα πίσω ελαστικά του είχαν αρχίσει να χάνουν την απόδοσή τους, κάτι που φαινόταν και από τον ρυθμό του, με τον Vettel να παραμονεύει.

_o

Ο Alonso ανέβηκε στην 12η θέση, περνώντας τον Sainz, τη στιγμή που ο Raikkonen έμπαινε για δεύτερη φορά μέσα, βάζοντας τη σκληρή γόμα σε 2,3 δευτερόλεπτα. Το ίδιο έκαναν οι Bottas κι Ericsson, όταν εμείς ακούγαμε τη McLaren να παρακινεί τον Alonso για να πιέσει, αλλά ο Ισπανός απάντησε «μακάρι να μπορούσα». Μέσα και ο Verstappen για τη σκληρή, ενώ ο Hulkenberg διάλεξε να βάλει τη μέση.

Ήταν η σειρά του Rosberg για να βάλει ξανά τη σκληρή γόμα, βγαίνοντας στην 3η θέση. Ο Vettel ήταν στην πρωτοπορία, αλλά έκανε παράπονα για τους οδηγούς που ντούμπλαρε, αφού δεν έκαναν εύκολα στην άκρη, με αποτέλεσμα να χάνει χρόνο. Ο Hamilton συνέχιζε να παραμένει με ένα pit stop, έχοντας μειώσει τη διαφορά από τον Vettel στα 4,4 δευτερόλεπτα, σε μια προσπάθεια να ανέβει στο βάθρο.

GP GIAPPONE F1/2016

Η αλλαγή για τον Ricciardo ήρθε τον 33ο γύρο, όμως το pit stop κράτησε 5,1 δευτερόλεπτα, λόγω προβλήματος στον εμπρός δεξιά τροχό. Ο Hamilton ακολούθησε τον Αυστραλό, για να βάλει τη σκληρή γόμα για να τερματίσει τον αγώνα. Ο Βρετανός βγήκε μπροστά από τον Raikkonen, παρόλο που ο Φινλανδός είχε σημειώσει προηγουμένως τον ταχύτερο γύρο.

Η αντίδραση της Ferrari ήταν άμεση, βάζοντας τον Vettel στον επόμενο γύρο. Ο Γερμανός έβαλε τη μαλακή γόμα και βγήκε πίσω από τον Hamilton, αλλά το ενδιαφέρον ήταν πως είχε ταχύτερα ελαστικά, χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά θα άντεχαν μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Seb ήταν σαφώς ταχύτερος από τον Lewis, μα χωρίς να είναι τόσο κοντά ώστε να δοκιμάσει κάτι στην ευθεία εκκίνηση-τερματισμού.

GP GIAPPONE F1/2016

Ο Hamilton ήταν ικανός να ανοίγει λίγο τη διαφορά, κάτι που δεν επέτρεπε στον Vettel να δοκιμάζει κάτι στα φρένα. Η ταχύτητα του Βρετανού ήταν τέτοια, που μείωνε σημαντικά και από τον Verstappen, με τη διαφορά τους να έχει πέσει στα 5,9 δευτερόλεπτα, ενώ ο Vettel ήταν 1,5 δευτερόλεπτο πίσω από τον οδηγό της Mercedes, χάνοντας έτσι τη μάχη για το βάθρο, αφού τα ελαστικά του είχαν αρχίσει ήδη να χάνουν την απόδοσή τους.

Είχαμε φτάσει στον 40ο γύρο και ο Hamilton κοιτούσε μόνο μπροστά πλέον, αφού ο Vettel μόνο απειλητικός δεν έμοιαζε. Ο Βρετανός ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα, φτάνοντας τη διαφορά από τον Verstappen στα 1,9 δευτερόλεπτα, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά και από τον Rosberg, ο οποίος άκουγε ότι τα εμπρός ελαστικά του είχαν αρχίσει να κρυώνουν, γεγονός που ίσως δημιουργούσε graining στη συνέχεια.

2016 Japanese Grand Prix, Sunday

Στον 45ο γύρο, ο Hamilton είχε πλησιάσει στο δευτερόλεπτο τον Verstappen και άνοιγε την πίσω πτέρυγα, για να κερδίσει αρχικά μερικά χλμ/ώρα. Η μεταξύ τους μάχη είχε ξεκινήσει, αλλά ο Hamilton δεν ήταν τόσο κοντά ώστε να επιχειρήσει κάτι. Βέβαια, ο Verstappen έβγαινε πολύ καλά από τις στροφές, κάτι που δεν επέτρεπε στον Hamilton να πλησιάσει κάτω από το δευτερόλεπτο, ακόμα και μετά από την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού.

Η μάχη μεταξύ των δύο ήταν και το μόνο ενδιαφέρον σημείο, μιας και οι υπόλοιπες θέσεις είχαν κριθεί. Ο Verstappen έβγαλε τον Hamilton από το δευτερόλεπτο για το DRS, όμως ο Βρετανός πλησίασε και πάλι. Ο Hamilton δοκίμασε να πάρει την εσωτερική στα φρένα για το τελευταίο chicane, όμως ο Verstappen έκλεισε την πόρτα, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να φύγει ευθεία, πράγμα που ουσιαστικά είχε ρίξει ταφόπλακα στη μάχη για τη δεύτερη θέση.

https://www.youtube.com/watch?v=jbX0-XZuN2o

Είχαμε φτάσει στον τελευταίο γύρο, εκεί που ο Rosberg είδε την καρώ σημαία, πανηγυρίζοντας μία πολύ σημαντική νίκη, η οποία έδωσε στην ομάδα του το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στους κατασκευαστές.

2016 Japanese Grand Prix, Sunday

Το επόμενο Grand Prix θα πραγματοποιηθεί στο Austin του Texas, στις 21-23 Οκτωβρίου.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση No Οδηγός Ομάδα Γύροι Διαφορά Βαθμοί
1 6 Nico Rosberg Mercedes 53 1:26:43.333 0
2 33 Max Verstappen Red Bull 53 +4.978s 0
3 44 Lewis Hamilton Mercedes 53 +5.776s 0
4 5 Sebastian Vettel Ferrari 53 +20.269s 0
5 7 Kimi Raikkonen Ferrari 53 +28.370s 0
6 3 Daniel Ricciardo Red Bull 53 +33.941s 0
7 11 Sergio Perez Force India 53 +57.495s 0
8 27 Nico Hulkenberg Force India 53 +59.177s 0
9 19 Felipe Massa Williams 53 +97.763s 0
10 77 Valtteri Bottas Williams 53 +98.323s 0
11 8 Romain Grosjean Haas 53 +99.254s 0
12 30 Jolyon Palmer Renault 52 +1 γύρο 0
13 26 Daniil Kvyat Toro Rosso 52 +1 γύρο
0
14 20 Kevin Magnussen Renault 52 +1 γύρο
0
15 9 Marcus Ericsson Sauber 52 +1 γύρο
0
16 14 Fernando Alonso McLaren 52 +1 γύρο
0
17 55 Carlos Sainz Toro Rosso 52 +1 γύρο
0
18 22 Jenson Button McLaren 52 +1 γύρο
0
19 12 Felipe Nasr Sauber 52 +1 γύρο
0
20 21 Esteban Gutierrez Haas 52 +1 γύρο
0
21 31 Esteban Ocon Manor 52 +1 γύρο
0
22 94 Pascal Wehrlein Manor 52 +1 γύρο 0

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes 313
2 Lewis Hamilton Mercedes 280
3 Daniel Ricciardo Red Bull 212
4 Kimi Raikkonen Ferrari 170
5 Max Verstappen Red Bull 165
6 Sebastian Vettel Ferrari 165
7 Valtteri Bottas Williams 81
8 Sergio Perez Force India 80
9 Nico Hulkenberg Force India 54
10 Felipe Massa Williams 43
11 Fernando Alonso McLaren 42
12 Carlos Sainz Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 19
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutierrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 593
2 Red Bull 385
3 Ferrari 335
4 Force India 134
5 Williams 124
6 McLaren 62
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...