Can we guess!? (GP Abu Dhabi)

Σχετικά άρθρα

Στις 14 Μαρτίου 2010 ξεκίνησε -ίσως- η πιο συναρπαστική σεζόν στη ιστορία της Formula 1. Στους 18 πρώτους αγώνες έχουμε δει πάρα πολλά. Ανακατατάξεις, εκπλήξεις, εγκαταλείψεις, ατυχήματα, προσπεράσματα, αλλά δεν έχουμε δει το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή. Αυτό θα το δούμε την Κυριακή, 8 μήνες ακριβώς μετά την έναρξη της σεζόν. Οι διεκδικητές είναι 4, αλλά δεν έχουν όλοι τις ίδιες πιθανότητες για τον τίτλο. Το άρθρο αυτό είναι το τελευταίο “Can we guess” της χρονιάς. Επίσης, αναφέρω πως θα ασχοληθούμε μόνο με τους 4 διεκδικητές, και τις ομάδες τους. Προβλέψεις, ωστόσο, μπορούν να γίνουν κανονικά.

Λίγα -τεχνικά- λόγια για την πίστα. Η πίστα της Yas Marina είναι μια πίστα που δυσκολεύει αρκετά το στήσιμο των μονοθεσίων. Σίγουρα χρειάζεται καλή ισορροπία, για να είσαι σταθερός στις στροφές, αλλά και αρκετά γρήγορος στις ευθείες. Αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά αν ήμασταν μηχανικοί δεν θα είχαμε την ίδια γνώμη. Επίσης, θα πρέπει να γίνει και πολλή προσεκτική επιλογή της σκληρότητας της ανάρτησης, γιατί πρέπει το αυτοκίνητο να είναι σταθερό στα απαιτητικά φρεναρίσματα της πίστα, αλλά και να πατάει καλά πάνω στα kerbs, τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη ενός καλού χρόνου. Επίσης το οδόστρωμα παρουσιάζει μερικές αναπηδήσεις, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν σε χρόνο ή μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο λάθος. Γενικά η πίστα «θέλει» 4 πράγματα από το μονοθέσιο. 1ο να είναι σταθερό στο φρενάρισμα, 2ο να έχει δυνατό κινητήρα, 3ο να έχει καλά πατήματα στα kerbs και να έχει καλές επιταχύνσεις και 4ο και μπορεί να παράγει μπόλικη κάθετη δύναμη.

Τα σενάρια του τίτλου είναι γνωστά, οπότε πάμε στις ομάδες και τους οδηγούς. Ξεκινάω με την πρωταθλήτρια. Την Red Bull φυσικά. Λίγα πράγματα για το μονοθέσιο της. Η RB6 είναι δυνατή εδώ. Κάτι μου λέει όμως ότι δεν είναι τόσο ανταγωνιστική όσο ήταν πριν από 1 βδομάδα στην Βραζιλία. Πάμε να δούμε σε πια από τα 4 χαρακτηριστικά που «απαιτεί» η διαδρομή είναι καλό το μονοθέσιο του Adrian Newey. Σίγουρα είναι σταθερό στο φρενάρισμα, αλλά δεν νομίζω να είναι το καλύτερο, αφού η F10 φαίνεται να υπερτερεί σε αυτόν τον τομέα. Αδύναμο σημείο η «λιγοστή» δύναμη του κινητήρα. Ο RS 27 της Renault σίγουρα δεν μπορεί να τα βάλει με τους 056 και FO 108X της Ferrari και Mercedes αντίστοιχα. Έχει πολύ καλά πατήματα στα kerbs. Στον τομέα αυτόν υπάρχει μάχη με την F10, καθώς και το ιταλικό μονοθέσιο πατάει πολύ καλά. Εκεί όμως που δεν έχει αντίπαλο είναι η ποσότητα της κάθετης δύναμης που μπορεί να παράγει. Είναι και αυτό που έχει αναδείξει την RBR πρωταθλήτρια για το 2010. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο. Αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά.

Πέρυσι η RB5 ήταν πανίσχυρη στο Abu Dhabi. Η RB6 είναι μια πολύ βελτιωμένη έκδοσή της. Ωστόσο, φέτος έχει να αντιμετωπίσει και τις 2 μεγάλες υπερδυνάμεις του αθλήματος. Τη Ferrari και την McLaren. Δύο ομάδες που δεν χαρίζονται εύκολα. Η αυστριακή ομάδα θέλει να κάνει το 1-2, για να εξασφαλίσει και το πρωτάθλημα των οδηγών. Η σειρά όμως θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η RB6 έχει μια νέα πίσω πτέρυγα, η οποία βελτιώνει ελαφρώς την απόδοση του F-Duct.

Για τους οδηγούς, ο Mark Webber σίγουρα στοχεύει στη νίκη. Επίσης, θέλει τον Alonso από την 3η θέση και κάτω για να γίνει ο νέος πρωταθλητής. Δεν θα είναι εύκολη η νίκη όμως, γιατί ο καλός Vettel είναι ταχύτερος από τον Αυστραλό. Ιδανικό σενάριο για τον Webber θα ήταν να είναι η MP4-25 το 2ο ταχύτερο μονοθέσιο του grid, ώστε ο Hamilton να κόψει βαθμούς από τον Alonso. Στο FP1 σημείωσε τον 4ο καλύτερο χρόνο, και στο FP2 πάλι τον 4ο καλύτερο, όντας όμως πιο κοντά στους 3 πρώτους. Ο 34χρονος δήλωσε πως η RB6 είναι όσο γρήγορη ήταν στην Βραζιλία, και πως έχει αυτοπεποίθηση για το Σαββατοκύριακο. Επίσης, άλλαξε κινητήρα μεταξύ των 2 ελεύθερων περιόδων, όχι γιατί αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μου θα χρειαστεί τη βοήθεια του Vettel. Ο Γερμανός λογικά θα είναι ταχύτερος από τον Webber. Οι οδηγοί πάντως είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν στην πίστα, σύμφωνα πάντα με τον Hornrer.

Θα περπατάει με αέρα πρωταθλητή μετά τον αγώνα ο Webber;

Ο Vettel είναι ο επίδοξος νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία της Formula 1. Δεν θα είναι εύκολο για αυτόν, αφού ο Alonso πρέπει να τερματίσει 5ος και χαμηλότερα. Και ο Γερμανός θέλει την McLaren 2η δύναμη, για τον ίδιο λόγο που την θέλει και ο team-mate του. Ο Vettel είναι αρκετά ταχύτερος από τον Webber στο 1ο κομμάτι της πίστας. Σίγουρα θα είναι πιο δυνατός αύριο, αλλά και την Κυριακή. Πολλοί θέλουν να δουν τι θα κάνει σε περίπτωση που είναι πρώτος, ο Webber είναι πίσω του, και ο Alonso βρίσκεται στην 3η θέση. Ο Γερμανός άφησε να εννοηθεί πως θα βοηθήσει τον Webber αν χρειαστεί. Και να σας πω και κάτι. Και γω το ίδιο θα έκανα. Αλλάζω το DNA μου, μπαίνω σε μια RB6 στην θέση του Vettel, μπαίνω και σε μια μηχανή του χρόνου και βρίσκομαι στον αγώνα. Η κατάταξη είναι σαν αυτή που γράφω παραπάνω. Αφήνω τον Webber να περάσει και έτσι γίνεται πρωταθλητής. Γιατί το κάνω. Σας γράφω τι σκέφτομαι ως «Vettel». 1ον γιατί ο Webber αν πάρει το πρωτάθλημα θα ξεκουμπιστεί από την δική μου ομάδα, και ας λέει αυτός ότι θα μείνει και του χρόνου. Έτσι, η ομάδα θα φέρει κάποιον χειρότερο οδηγό, ο οποίος θα είναι ο βοηθός μου. Πως είναι ο Massa με τον Alonso… Έτσι… 2ον γιατί αν το πάρει ο Alonso θα φτάσει τα 3 πρωταθλήματα και μετά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για μένα να τον φτάσω στα συνολικά του κατορθώματα. Ενώ αν μείνει στα 2 τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για μένα! 3ον γιατί όλοι θα λένε ότι χάρη σε ‘μένα πήρε το πρωτάθλημα ο Webber. Άρα και το δικό μου όνομα θα είναι μέσα στην υπόθεση «τίτλος».

Λοιπόν, καλά δεν μας τα λέει ο «Vettel»; Έχουν λογική αυτά που λέει ε; Όλα αυτά όμως μα τα λέει ο «Vettel» και όχι ο πραγματικός Vettel. Θα δούμε τι θα κάνει στον αγώνα. Αν πρέπει να κάνει κάτι.

Θέλει τη... βοήθεια του Alonso για να γίνει ο νεότερος πρωταθλητής

Έχω γράψει αρκετά για την RBR, αλλά θα κλείσω με κάτι τελευταίο. Η πίστα καταπονεί ιδιαίτερα τα φρένα. Ένα πρόβλημα που έχει χτυπήσει αρκετές φορές την ομάδα της Red Bull είναι η υπερθέρμανση. Και στη Σιγκαπούρη είχαν το ίδιο πρόβλημα, αφού τα φρένα της Brembo του εμπρός άξονα πάθαιναν συχνά υπερθέρμανση. Όπως είχα γράψει στο “Ανάλυσέ το” της Ιαπωνίας η Red Bull άλλαξε τη θέση των 6πίστονων (αλλά με διαφορετική διάμετρο κάθε πιστόνι) δαγκάνων του εμπρός άξονα, ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα αυτά. Θα δούμε αν η λύση αυτή είχε αποτέλεσμα.

Αλλάζω στρατόπεδο και πάω στη Ferrari. Ξεκινάω από την F10 και πιο συγκεκριμένα πάμε να δούμε πως τα πάει το μονοθέσιο του Νικόλα Τομπάζη στα 4 χαρακτηριστικά. Η F10 είναι πάρα πολύ σταθερή και δυνατή στο φρενάρισμα. Μάλλον είναι και η καλύτερη σε αυτό. Έτσι λογικά θα την δούμε να είναι δυνατή στο 2ο κομμάτι της πίστας, αφού και ο 056 είναι πολύ δυνατός κινητήρας. Συγκεκριμένα είναι ο 2ος ισχυρότερος του grid, μετά από αυτόν της Mercedes. Κατά γενική ομολογία πάντα. Δεν τους έχω κάνει δυναμομέτρηση. Εξαιρετική είναι και στο πάτημα των kerbs, αλλά και στις επιταχύνσεις από τις αργές στροφές. Μπορεί να είναι και καλύτερη από την RB6. Μπορεί όμως… Εκεί που χάνει κατά κράτος όμως είναι στην κάθετη δύναμη. Η RB6 έχει καλύτερη -αεροδυναμική- συμπεριφορά και δεν μπορεί να την φτάσει κανένα άλλο αυτοκίνητο. Εντάξει και η F10 παράγει καλές ποσότητες κάθετης δύναμης. Το θέμα είναι αν εδώ, στο Abu Dhabi, είναι το τρίτο καλύτερο μονοθέσιο σε 3ο και όχι το 2ο. Ξαφνικά έγινε αυτό αν έγινε; Θα διαβάσετε παρακάτω το σκεπτικό μου.

Ο Fernando Alonso είναι κοντά στον 3ο του τίτλο. Πολύ κοντά; Εξαρτάται από την απόδοση της… McLaren! Ναι, και εξηγώ. Αν η McLaren είναι το 2ο ταχύτερο μονοθέσιο, η λογική λέει πως η σειρά εκκίνησης θα είναι Vettel, Webber, Hamilton, Alonso. Ο Hamilton επειδή σίγουρα προτιμάει τον Webber από τον Alonso δεν θα περάσει στην εκκίνηση τον Webber, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καθυστερήσει τον Alonso σε περίπτωση που ο Ισπανός σκοπεύει να επιτεθεί στον Webber. Αν όμως η McLaren είναι 3η δύναμη, η λογική λέει πως ο Alonso θα ξεκινήσει 3ος και μπορεί στην εκκίνηση θα περάσει στην 2η θέση. Σίγουρα ιδανικό σενάριο για τον Ισπανό. Ο Alonso, ωστόσο, δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρουν οι άλλοι. Λέει πως θα κοιτάξει τον δικό του αγώνα. Μετά τις 2 περιόδους της Παρασκευής είπε πως η F10 μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Επίσης λέει πως οι μηχανικοί κάνουν ανάλυση δεδομένων με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του μονοθεσίου.

Απόλυτα συγκεντρωμένος δηλώνει ο «El Nano»

Ο Ισπανός 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα τα δώσει όλα για να φτάσει στον μεγάλο στόχο. Θέλω πολύ να ξέρω αν τελικά ο Vettel αφήσει τον Webber να περάσει και χάσει το πρωτάθλημα, θα λέει ότι υπήρξαν εντολές πριν από τον αγώνα τη στιγμή που ο ίδιος πέρασε τον Massa ύστερα από πεντακάθαρη διαταγή στον Massa; Τι λέτε θα πει κάτι τέτοιο; Ο Ισπανός δεν καταλαβαίνει από τέτοια και είναι πιθανό να το πει. Μερικοί έχουν πει πως αν ο Alonso πάρει το πρωτάθλημα με διαφορά μικρότερη των 7 βαθμών, δεν θα το αξίζει! Συμφωνείτε;

Κλείνω με την McLaren. Η MP4-25 δεν είναι και τόσο σταθερή στο φρενάρισμα. Ο Button δυσκολεύτηκε αρκετά με τα φρένα σήμερα. Έχει τον ισχυρότερο κινητήρα του grid και αυτό είναι που βοηθάει πολύ στην γενικότερη απόδοση του μονοθεσίου. Στα περάσματα από τα kerbs υστερεί σε σχέση με τις RB6 και F10. Το θέμα είναι τι κάνει με την κάθετη δύναμη. Η MP4-25 έχει την πίσω πτέρυγα που είχε στη Suzuka, αλλά δεν τη χρησιμοποίησαν επειδή δεν ήταν ευχαριστημένοι από τον απόδοσή της. Έτσι, οι μηχανικοί στο Woking την βελτίωσαν, αφού κατάφεραν να κατανοήσουν καλύτερη τη απόδοσή της. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ένα αποδοτικότερο F-Duct. Στις ελεύθερες δοκιμές η MP4-25 έδειξε ανταγωνιστική. Και στην Βραζιλία ήταν, όμως ξαφνικά έχασε τη μάχη με την 2η θέση, αφού ο Hamilton δήλωσε πως το αυτοκίνητο δεν είχε πρόσφυση και πως ένιωθε ότι το F-Duct δεν λειτουργεί. Αυτά για την Βραζιλία.

Πρώτο χρόνο στο FP2 έκανε ο Hamilton

Στο Abu Dhabi ο Hamilton μπορεί να είναι κατά κάποιο τρόπο ο ρυθμιστής του πρωταθλήματος. Δηλώνει πως είναι χαλαρός, αφού θέλει θαύμα για να πάρει τον τίτλο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα τα δώσει όλα. Επίσης, δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση της πίσω αεροτομής, αλλά και γενικότερα της MP4-25. Ο Βρετανός, πρωταθλητής του 2008, επέλεξε να βάλει αρκετή κλίση στην πίσω πτέρυγα και έτσι είναι πολύ γρήγορος στο 1ο και 3ο κομμάτι της πίστας. Υστερεί όμως αρκετά σε τελική ταχύτητα σε σχέση με τον Button, ο οποίος επέλεξε ένα πιο «γρήγορο» set-up. Ο Hamilton είπε πως το Σάββατο θα έχει την ευκαιρία να παλέψει για την 1η σειρά της εκκίνησης. Επίσης, ο Hamilton δέχθηκε επίπληξη για το συμβάν με τον Bruno Senna, όταν ο Βρετανός έκανε λάθος στη στροφή 20 και στη προσπάθειά του να μπει στα pits, παραλίγο να χτυπήσει με τον Bruno, και εκτός αυτού πάτησε την λευκή γραμμή στην είσοδο του pit lane, πράγμα που απαγορεύεται από τους κανονισμούς.

Η… μαντεψιά μου:

Κατατακτήριες:
1. Vettel
2. Webber
3. Hamilton
4. Alonso
5. Kubica

Αγώνας:

1. Webber
2. Vettel
3. Hamilton
4. Alonso
5. Button

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος 4 οδηγοί διεκδικούν το πρωτάθλημα. Είναι ο μεγάλος τελικός. Ο μεγαλύτερος τελικός των όλων των εποχών! Σίγουρα ο αγώνας δεν θα είναι για καρδιακούς. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δεν είμαι και θέλω η καρδιά μου να είναι έτοιμη να σπάσει!

Υ.Γ. Περιμένω τις προβλέψεις σας! Μην δω σχόλια του τύπου “δεν χωράνε προβλέψεις”! :lol:

[Photos copyright: Paul Gilham/Getty Images, FRED DUFOUR/AFP/Getty Images, PHOTO / FRED DUFOUR,REUTERS/Caren Firouz, FRED DUFOUR/AFP/Getty Images ,  WikiPedia]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...

O Horner αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Carlos Sainz να πάει στη Red Bull

Ο Carlos Sainz είναι ο μόνος πιλότος που έχει καταφέρει να νικήσει την Red Bull πέρυσι και φέτος και ο Ισπανός δεν έχει εξασφαλίσει...

Ο Alonso δήλωσε απογοητευμένος από την ποινή

Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Fernando Alonso με ποινή 20 δευτερολέπτων μετά το Grand Prix της Αυστραλίας, επειδή έκριναν πως ο Ισπανός προκάλεσε σκόπιμα το...
Autoblog.gr