Δυστυχώς τα νέα για την Saab δεν είναι ευχάριστα. Η Spyker Cars ανακοίνωσε το εργοστάσιο παραμένει κλειστό, και ότι ακόμη προσπαθεί να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Saab και έτσι, στην προσπάθεια εύρεσης δανειστών, η εταιρεία ζήτησε από την Saab Automobile AB (που λειτουργεί ως εγγυητής) να παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα της από την Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Χρέους (NDO). Η κίνηση αυτή ελευθερώνει τα χέρια της Saab ώστε να πουλήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας της και να πάρει νέο δάνειο.

Το δάνειο αυτό θα προέρχεται από την τράπεζα bankas Snoras της Λιθουανίας, η οποία διοικείται από τον Ρώσο επενδυτή Vladimir Antonov, ο οποίος προσπάθησε να αγοράσει την Saab. Το ύψος του δανείου θα ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ με την Saab να δίνει ως αντάλλαγμα το 30% στον Ρώσο.

Η Σουηδική κυβέρνηση δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια αφού μια πιθανή χρεοκοπία της Saab θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες Σουηδούς αλλά και για τον λόγο ότι πέρυσι είχε δώσει 400 εκατ. ευρώ στην Saab ως δάνειο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Saab ευελπιστεί ότι θα βγει από το οικονομικό αυτό αδιέξοδο με την αύξηση των πωλήσεων με το εργοστάσιο να ξεκινά πάλι την παραγωγή το πολύ σε μια εβδομάδα

[Πηγή: Bloomberg, Spyker]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

SPYKER CONFIRMS ONGOING DISCUSSIONS ON SALE AND LEASE BACK 0F SAAB AUTOMOBILE’S REAL ESTATE PROPERTY

Zeewolde, The Netherlands, 11 April 2011 – Spyker Cars N.V. (Spyker) confirms that it is in discussion with a financial institution on the sale and lease back of Saab Automobile’s real estate property. The outcome of the discussions is still uncertain and subject to the approval of the Swedish National Debt Office. It is expected that further announcements will be made shortly.

[/learn_more]