Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ “Senna”. Σίγουρα αρκετοί από εσάς το έχετε ήδη δει αφού η λατρεία που έχετε στο πρόσωπο του αείμνηστου πιλότου, είναι τεράστια. Επειδή πολλοί όμως δεν ξέρουνε τι εστί Senna, κυρίως οι μικρότεροι σε ηλικία καλό θα ήταν να το δούνε. Και εδώ αναλαμβάνεις δουλειά εσύ. Θεωρώ ότι πρέπει να πείσεις όσους περισσότερους μπορείς να δούνε την εν λόγω ταινία, δεν θα την πω ποτέ ντοκιμαντέρ, γιατί πολύ απλά δεν είναι. Μπορείς να την χαρακτηρίσεις ως μια αφηγηματική ιστορία με δεκάδες άτομα να μιλάνε για τον Ayrton Senna, όπου ανάμεσα της, μπαίνουν διάφορα πλάνα από την προσωπική του ζωή αλλά και από διάφορες συνεντεύξεις του μεγάλου Βραζιλιάνου πιλότου.

Αν θέλεις την άποψη μου, μην τους την περιγράψεις, άφησε τους στο σκοτάδι για το τι πρόκειται να δούνε. Ο σκηνοθέτης Asif Kapadia έκανε πραγματικά απίστευτο μοντάζ με τα αγωνιστικά πλάνα μέσα στην McLaren Honda να αλλάζουν με τέτοια ροή με αυτά της προσωπικής του ζωής, που δεν πιστεύεις ότι πρόκειται στην ουσία για ενώσεις διαφόρων video. Ειδικά το κομμάτι με τις μάχες που έδωσε με τον Alain Prost, εντός και εκτός πίστας, αλλά και η κόντρα που είχε με τον τότε πρόεδρο της FIA, Jean-Marie Balestre είναι απίστευτες. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 15.000 ώρες αρχειακού υλικού για να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Πραγματικά δεν νομίζω να χρειάζεται να πεις κάτι παραπάνω από αυτά. Στις 2 ώρες και 40 λεπτά που διαρκεί η ταινία (στην μεγάλη της έκδοση, υπάρχει και διανομή 94 λεπτών), θα νιώσεις αρκετά συναισθήματα χαράς, στεναχώριας και λύπης. Θα σε βάλει να σκεφτείς διάφορα πράγματα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θαυμάσεις το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου που έτυχε να λέγεται Ayrton Senna. RESPECT απλά.

Την ταινία μπορεί κανείς να την παραγγείλει από το επίσημο site του Senna.