Υβριδικά, ηλεκτρικά, κυψελών υδρογόνου, βιοντίζελ και φυσικού αερίου. Αυτές τις λύσεις έχεις βρει μέχρι στιγμής η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να δημιουργήσουν αυτοκίνητα τα οποία θα καταναλώνουν οτιδήποτε διαφορετικό εκτός από παράγωγα του πετρελαίου. Τι θα έλεγες και για πυρηνικά αυτοκίνητα; Όχι δεν κινούνται με ουράνιο αλλά με θόριο, ένα ήπιο ραδιενεργό υλικό το οποίο έχει ατομικό αριθμό 90 και ατομικό βάρος 232.0381. Έχει θερμοκρασία τήξης 1750 °C και θερμοκρασία βρασμού 4790 °C ενώ ανακαλύφθηκε το 1882.

Υπεύθυνη εταιρία για την ανάπτυξη της ιδέας αυτής, είναι η Laser Power Systems, η οποία ετοιμάζει έναν jet λέιζερ ηλεκτροκινητήρα που χρησιμοποιεί το θόριο. Ο τρόπος λειτουργίας σχετικά απλός. Το θόριο θα το χτυπά το λέιζερ έτσι ώστε αυτό να παράγει θερμότητα. Η θερμότητα θα παράγει ατμό ο οποίος θα μαζεύεται μέσα σε ένα κλειστό σύστημα όπου η γεννήτρια ρεύματος θα τον χρησιμοποιεί για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα είναι αρκετά ασφαλές, δεν μπορεί να “μετατραπεί” σε όπλο και η εταιρία υποστηρίζει ότι θα ήταν η κατάλληλη τεχνολογία για φορητούς φορτιστές.

Οι άνθρωποι της Laser Power Systems αναφέρουν ότι μόλις 8 γραμμάρια θορίου, μπορούν να φτάσουν για να κινηθεί ένα αυτοκίνητο για περίπου 500.000 χλμ. Η ιδέα του θορίου δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αφού η Cadillac στην έκθεση του Σικάγου του 2009, είχε παρουσιάσει το World Thorium Fuel Concept.

[Πηγή: Txchnologist]