Grand Prix Μαλαισίας 2012: Με νικητή Alonso

Σχετικά άρθρα

Αν κάποιος πριν τον αγώνα της Μαλαισίας στοιχημάτιζε ότι νικητής θα ήταν ο Fernando Alonso το ελάχιστο που θα του έλεγαν, θα ήταν ότι είναι τρελός. Ο Ισπανός όμως εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες του αγώνα κατάφερε και έφερε την “αποτυχημένη” F2012 στην κορυφή, παίρνοντας την πρώτη καρό σημαία για φέτος. Η Ferrari είχε να δει νίκη από πέρυσι στο Silverstone με τον Alonso να παίρνει την 3η του νίκη στη Sepang, όσες ακριβώς έχει και ο Michael Schumacher.

Και αν η έκπληξη ήταν στη κορυφή, τι να πει κανείς για την δεύτερη θέση του Sergio Perez! Ο Μεξικάνος άξιζε να πάρει τη νίκη με την Sauber του αλλά λόγω ενός μικρού λάθους στου τελευταίους γύρους την έχασε στις λεπτομέρειες. Τρίτος, ο poleman, ο Lewis Hamilton ο οποίος ανέβηκε για ακόμη μια φορά στο βάθρο μετά την 3η θέση στη Μελβούρνη. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από τους Mark Webber, Kimi Raikkonen, Bruno Senna, Paul di Resta, Jean-Eric Vergne, Nico Hulkenberg και Michael Schumacher. Ας δούμε τον αγώνα αναλυτικά:

Ο αγώνας έδειξε από την αρχή ότι θα ήταν βροχερός αφού λίγο προτού σβήσουν τα φώτα για να δοθεί η εκκίνηση, άνοιξαν οι ουρανοί και η βροχή άρχισε να πέφτει, με μικρή ένταση αρχικά. Αυτό έκανε τις ομάδες να ξεκινήσουν τον αγώνα με ενδιάμεσα ελαστικά. Τα κόκκινα φώτα έσβησαν με τους Hamilton και Button να κάνουν την καλύτερη εκκίνηση και να στρίβουν πρώτοι στην πρώτη στροφή της πίστας. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Romain Grosjean ο οποίος έκανε εκπληκτική εκκίνηση με την Lotus τους, αφήνοντας πίσω του τους Webber, Vettel και Schumacher.

Η ατυχία χτύπησε για ακόμη μια φορά τον Schumacher, αφού ο Grosjean χτύπησε το πίσω μέρος της W03. Τόσο η Mercedes όσο και η Lotus έκαναν από ένα μεγαλοπρεπέστατο τετ-α-κε χάνοντας έτσι πολλές θέσεις μέχρι να καταφέρουν να ξεκινήσουν. Ο Schumacher συνέχισε κανονικά τον αγώνα τερματίζοντας στην 10η θέση, αλλά ο Grosjean εγκατέλειψε λίγο αργότερα.

Η βροχή δυνάμωσε και όλοι μπήκαν στα pit για να βάλουν ελαστικά για βροχή. Μεγάλος κερδισμένος από τον χαμό αυτό ήταν ο Sergio Perez ο οποίος βρέθηκε στην 3η θέση, πίσω από τους Hamilton και Button και μπροστά από τους Webber, Alonso, Vettel, Vergne, Massa και Rosberg. Και κάπου εκεί στον 8ο γύρο, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα, περιμένοντας να κοπάσει η βροχή.

Χρειάστηκε σχεδόν μια ώρα ώστε να δούμε πάλι δράση στη Sepang με τα μονοθέσια να εκκινούν πίσω από τον αυτοκίνητο ασφαλείας φορώντας όλοι βρόχινα ελαστικά. Το αυτοκίνητο ασφαλείας έμεινε για μερικούς γύρους να οδηγεί τον αγώνα έως ότου η ένταση της βροχής να κοπάσει. Με το που έφυγε, όλοι μπήκαν να αλλάξουν τα βρόχινα σε ενδιάμεσα ελαστικά. Χαμένος ο Hamilton ο οποίος περίμενε πολύ ώρα ώστε να βγει από το box της McLaren λόγω κίνησης στα pit.

Ακριβώς έναν γύρο μετά, ο αγώνας του νικητή του 1ου GP, καταστράφηκε αφού ο Button στην προσπάθεια να ρίξει γύρο στον Karthikeyan, έπεσε πάνω στην HRT του Ινδού σπάζοντας την μπροστά αεροτομή. Ο Button μπήκε αναγκαστικά ξανά στα pit για να φορέσει νέα αεροτομή, αλλά έπεσε στην τελευταία θέση. Η πίστα στέγνωνε σιγά-σιγά και ο Alonso πετούσε ανεβαίνοντας στη κορυφή, αφού πέρασε τον Perez μετά την ολοκλήρωση των pit stop.

Εκείνη την στιγμή του αγώνα ο Alonso οδηγούσε με τον Perez να ακολουθεί και τον Hamilton στην τρίτη θέση. Για την 4η θέση δόθηκε μάχη μιας και ο Rosberg με τα βρόχινα ελαστικά καθυστερούσε τους Vettel και Raikkonen. Δύο γύρους μετά, όταν ενεργοποιήθηκε το DRS, και οι δύο, πέρασαν τον Rosberg, ενώ ο Webber βρέθηκες κολλημένος στη πίσω πτέρυγα του. Σε ότι αφορά τον Massa. Σε εκείνο το σημείο του αγώνα είχε ανέβει στην 8η θέση, αλλά μετά την πίεση των Paul di Resta και Jean-Eric Vergne, έκανε λάθος, πέφτοντας στην 10η θέση.

Και εδώ ήρθε η ώρα του Perez. Ο Μεξικάνος έκανε τον έναν ταχύτερο γύρο μετά τον άλλον, πλησιάζοντας τον Alonso. Για την 16η θέση είδαμε μια μάχη κορυφής με τους Massa και Button, με τον δεύτερο τελικά να βγαίνει νικητής.

Φτάσαμε στον 38ο γύρο και η πίστα είχε πλέον στεγνώσει τόσο που οι ομάδες μπορούσαν να φορέσουν slick ελαστικά. Ο Perez κόλλησε πίσω από τον Alonso απαιτώντας προσπέρασμα. Την αρχή των slick έκανε ο Daniel Ricciardo ενώ ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι ακόμη όπου προτίμησαν να βάλουν τη μεσαία γόμα, εκτός από τους Vettel, Perez και Raikkonen, οι οποίοι επέλεξαν να βάλουν τη σκληρή γόμα. Κερδισμένος από τα pit stop ήταν ο Webber ο οποίος πέρασε τον Raikkonen ενώ ο Perez πίεζε συνέχεια τον Alonso.

O πρωταθλητής, Sebastian Vettel, είδε τον αγώνα του να καταστρέφετε όταν θέλοντας να ρίξει γύρο και αυτός στον Karthikeyan, ακούμπησε το πίσω αριστερό ελαστικό του με την μπροστά πτέρυγα της HRT. Αναγκάστηκε να μπει για ακόμη μια φορά στα pit για αλλαγή ελαστικών. Όταν βγήκε ξανά στην πίστα, είχε πέσει στην 12η θέση.

Στη συνέχεια όλοι επικεντρώθηκαν στην πίεση που ασκούσε ο Perez στον Alonso για να ανέβει στην πρώτη θέση. Ωστόσο οι μηχανικοί της Sauber είπανε στον μελλοντικό οδηγό της Ferrari να είναι προσεκτικός αφού η 2η θέση είναι πολύτιμη, ενώ λίγο μετά έκανε ένα μικρό οδηγικό λάθος βγαίνοντας εκτός πίστα. Ο Perez λίγο πριν το τέλος του αγώνα “παράτησε” τη μάχη αφήνοντας τον Alonso να δει πρώτος την καρό σημαία. Ο Pastor Maldonado ήταν άτυχος, αφού μόλις 2 γύρους προτού τερματίσει, είδε τον κινητήρα της Williams να σπάει. Ταχύτερο γύρο από Kimi Raikkonen στον 53ο γύρο με 1:40.722.

Σε ότι αφορά τις βαθμολογίες. Στους οδηγούς, ο Fernando Alonso βρίσκεται στη πρώτη θέση με 35 βαθμούς, τον ακολουθεί ο Lewis Hamilton με 30 βαθμούς ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Jenson Button με 25 βαθμούς. Στους κατασκευαστές, προηγείται η McLaren-Mercedes με 55 βαθμούς, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Red Bull με 42 και στη τρίτη η Ferrari με 35 βαθμούς.

Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, το τριήμερο 13-15 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα) στη πίστα της Σανγκάη στη Κίνα. Στη συνέχεια, μπορείς να δεις τους χρόνους, αλλά και τη βαθμολογία οδηγών και κατασκευαστών.

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”][tabcontainer] [tabtext]Κατάταξη αγώνα[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext][/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

2012 Formula 1 Petronas Malaysia Grand Prix

Pos

Driver

Team

Time

Grid

Pts

1 Fernando Alonso Ferrari 2:44:51.812 8 25
2 Sergio Perez Sauber-Ferrari +2.2 secs 9 18
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +14.5 secs 1 15
4 Mark Webber Red Bull Racing-Renault +17.6 secs 4 12
5 Kimi Räikkönen Lotus-Renault +29.4 secs 10 10
6 Bruno Senna Williams-Renault +37.6 secs 13 8
7 Paul di Resta Force India-Mercedes +44.4 secs 14 6
8 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari +46.9 secs 18 4
9 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +47.8 secs 16 2
10 Michael Schumacher Mercedes +49.9 secs 3 1
11 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +75.5 secs 5
12 Daniel Ricciardo STR-Ferrari +76.8 secs 15
13 Nico Rosberg Mercedes +78.5 secs 7
14 Jenson Button McLaren-Mercedes +79.7 secs 2
15 Felipe Massa Ferrari +97.3 secs 12
16 Vitaly Petrov Caterham-Renault +1 Lap 19
17 Timo Glock Marussia-Cosworth +1 Lap 20
18 Heikki Kovalainen Caterham-Renault +1 Lap 24
19 Pastor Maldonado Williams-Renault +2 Laps 11
20 Charles Pic Marussia-Cosworth +2 Laps 21
21 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth +2 Laps 23
22 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth +2 Laps 22
Ret Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari +10 Laps 17
Ret Romain Grosjean Lotus-Renault Spin 6

[/tab] [tab]

Βαθμολογία Οδηγών

Pos Driver Nationality Team Points
1 Fernando Alonso Spanish Ferrari 35
2 Lewis Hamilton British McLaren-Mercedes 30
3 Jenson Button British McLaren-Mercedes 25
4 Mark Webber Australian Red Bull Racing-Renault 24
5 Sergio Perez Mexican Sauber-Ferrari 22
6 Sebastian Vettel German Red Bull Racing-Renault 18
7 Kimi Räikkönen Finnish Lotus-Renault 16
8 Bruno Senna Brazilian Williams-Renault 8
9 Kamui Kobayashi Japanese Sauber-Ferrari 8
10 Paul di Resta British Force India-Mercedes 7
11 Jean-Eric Vergne French STR-Ferrari 4
12 Daniel Ricciardo Australian STR-Ferrari 2
13 Nico Hulkenberg German Force India-Mercedes 2
14 Michael Schumacher German Mercedes 1
15 Nico Rosberg German Mercedes 0
16 Pastor Maldonado Venezuelan Williams-Renault 0
17 Timo Glock German Marussia-Cosworth 0
18 Charles Pic French Marussia-Cosworth 0
19 Felipe Massa Brazilian Ferrari 0
20 Vitaly Petrov Russian Caterham-Renault 0
21 Heikki Kovalainen Finnish Caterham-Renault 0
22 Narain Karthikeyan Indian HRT-Cosworth 0
23 Pedro de la Rosa Spanish HRT-Cosworth 0
24 Romain Grosjean French Lotus-Renault 0

 

[/tab] [tab]

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Pos Team Points
1 McLaren-Mercedes 55
2 Red Bull Racing-Renault 42
3 Ferrari 35
4 Sauber-Ferrari 30
5 Lotus-Renault 16
6 Force India-Mercedes 9
7 Williams-Renault 8
8 STR-Ferrari 6
9 Mercedes 1
10 Marussia-Cosworth 0
11 Caterham-Renault 0
12 HRT-Cosworth 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...