Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι εμπορικές κουζίνες ταχυφαγείων, μολύνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον, απ’ότι ένα μεγάλο επικαλούμενο φορτηγό. Η έρευνα έδειξε ότι για την δημιουργία ενός χάμπουργκερ, εκπέμπονται τόσα γραμμάρια σωματιδίων, από όσα εκπέμπει ένα μεγάλο τριαξονικό φορτηγό σε 230 χλμ.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι μηχανές εσωτερικής καύσης διαθέτουν αρκετούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στις μειωμένες εκπομπές CO2, αλλά στις κουζίνες δεν υπάρχει απολύτως κανένας έλεγχος και λίπη, καπνός, υδρατμοί, θερμότητα και άλλα προϊόντα καύσης, εκλύονται στην ατμόσφαιρά χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι ανεξέλεγκτες εκπομπές από τις κουζίνες, είναι δύο φορές μεγαλύτερες, από όλη την παραγωγή CO2 που παράγουν τα μεγάλα φορτηγά, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης σωματιδίων στην λεκάνη South Coast Air της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές έχουνε κάνει ένα βήμα παραπέρα δίνοντας σε μερικά ταχυφαγεία μια συσκευή που αφαιρεί το λίπος αλλά και νεροπαγίδες.

[Πηγή: UC Riverside]