Η Ford, αφού ανακοίνωσε τις τιμές πώλησης του νέου Focus ST στη χώρα μας, μας έδωσε και ένα video στο οποίο ακούμε το πως ακούγεται ο κινητήρας του αυτοκίνητου στο εσωτερικό. Διαθέτει ένα σύστημα που κάνει τον ήχο του κινητήρα μέσα στη καμπίνα να ακούγεται δυνατότερα προς τέρψιν τα αυτιά του οδηγού. Ο 2.0-λιτρος Ecoboost των 250 ίππων θα ακούγεται διαφορετικά εκτός καμπίνας, αλλά στο εσωτερικό της οι επιβάτες θα του ακούνε αγριότερα μέσα από φάσμα 200 έως 450 Hz.

Οι μηχανικοί της Ford έχουνε τοποθετήσει έναν ειδικό σωλήνα, τον οποίο τον ονομάζουν sound symposer και αυτός ενισχύει τον ήχο του κινητήρα μέσα στη καμπίνα. Παρόμοιο σύστημα διαθέτουν αρκετά αυτοκίνητα όπως το Ford Mustang, το Golf GTI αλλά και Mazda MX-5, με την διαφορά του συστήματος του Focus να είναι στη παρουσία μιας ηλεκτρονικής βαλβίδας η οποίας ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις στροφές που στροφάρει ο κινητήρας. Στις χαμηλές στροφές και ταχύτητες η βαλβίδα ανοίγει μεταφέροντας έτσι τον ήχο του κινητήρα στη καμπίνα, ενώ στις υψηλές ταχύτητας, η βαλβίδα κλείνει ώστε να κάνει όσο γίνεται δυνατό, αθόρυβη την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο. Το πως ακούγεται μπορείς να το ακούσεις εδώ αλλά και στο video που ακολουθεί.

[Πηγή: Ford]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Η Ford ξαναφέρνει στην ανανεωμένη καμπίνα του Focus ST τον ‘αγωνιστικό’ ήχο του κινητήρα.

  • Τα μέτρα ηχομόνωσης σε συνδυασμό με την πολιτισμένη λειτουργία του κινητήρα ελαχιστοποιούν τα επίπεδα θορύβων και αυξάνουν την άνεση στην καμπίνα των οχημάτων Ford
  • Ο χαρακτηριστικός ήχος του κινητήρα του Focus ST αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συναρπαστικής οδηγικής εμπειρίας
  • Οι μηχανικοί της Ford δημιούργησαν ένα αντηχείο με ονομασία Sound Symposer που ενισχύει τον ήχο του κινητήρα και τον μεταφέρει μέσα στην καμπίνα
  • Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο Sound Symposer της Ford για το Focus ST δημιουργεί ένα πιο σπορ, βραχνό ήχο που γίνεται διπλάσιος σε ένταση σε μία δυνατή επιτάχυνση, παραμένοντας ‘ήσυχος’ σε μέτρια πίεση του γκαζιού

ΚΟΛΩΝΙΑ, Γερμανία, Οκτώβριος, 2012 – Για τους κατόχους Ford, η οδήγηση στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας είναι μία ‘αθόρυβη’ εμπειρία, καθώς οι μηχανικοί μειώνουν συνεχώς τους θορύβους και βελτιώνουν την ηχομόνωση, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη στον τομέα της άνεσης.

Ωστόσο, για τους οδηγούς του καυτου ‘hatchback’ της Ford, ο ήχος  του κινητήρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οδηγικής εμπειρίας και γι’ αυτό οι μηχανικοί της Ford επινόησαν μία μοναδική, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη λύση που παράγει πιο σπορ χροιά ή προσφέρει μία αθόρυβη εμπειρία ταξιδιού ανάλογα με το οδηγικό στυλ.

«Οι οδηγοί του Focus ST θέλουν να ακούνε τον αγωνιστικό ήχο του κινητήρα τη στιγμή που πατάνε το γκάζι» δήλωσε ο Bjoern Boettcher, ειδικός ποιότητας ήχου οχημάτων της Ford Ευρώπης. «Τα αυτοκίνητά μας έχουν κατασκευαστεί για να είναι αθόρυβα μέσα στην καμπίνα, πρέπει λοιπόν να επινοήσουμε κάποια τρικ για να χαρίσουμε στους ενθουσιώδεις οδηγούς τον ήχο που επιθυμούν – και στο σημείο αυτό παρεμβαίνει το Sound Symposer».

Το Sound Symposer ενισχύει τον ήχο που παράγεται από τον κινητήρα και τον διοχετεύει μέσω αυλού προς το ταμπλό ώστε να γίνεται αντιληπτός από τον οδηγό.

«Ακόμα και οι οδηγοί αγώνων εκτιμούν την πολιτισμένη λειτουργία στο δρόμο, αλλά όταν πέφτει η σημαία, ένας γεμάτος ήχος κινητήρα όπως αυτός του Focus ST είναι από τους καλύτερους που μπορείς να ακούσεις» δήλωσε ο επαγγελματίας οδηγός αγώνων Tom Chilton, ο οποίος συμμετέχει με ένα Ford Focus EcoBoost στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC). «Και δεν είναι απλά ένας κινητήρας που ηχεί σαν μουσική στα αυτιά των φανατικών οπαδών υψηλών επιδόσεων, καθώς προσφέρει και πολύτιμες πληροφορίες για το τι γίνεται κάτω από το καπό και αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για οδηγούς που χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους στο τιμόνι».

Το σύστημα εξελίχθηκε για το νέο 2.0l EcoBoost Focus ST 250 PS και ενεργοποιεί μία ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα που ανοίγει στη δυνατή επιτάχυνση, καταφέρνοντας ακόμα  και να διπλασιάσει τον ήχο στο εσωτερικό της καμπίνας. Παραμένει κλειστή όταν ο οδηγός επιθυμεί ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, σε συνθήκες μέτριας επιτάχυνσης.

«Αν αφαιρέσεις το αντηχείο οι εκπομπές θορύβων που μεταφέρονται στην καμπίνα στη φάση της δυνατής επιτάχυνσης είναι μηδενικές – τόσο αποτελεσματικό είναι» δήλωσε ο Boettcher. «Πραγματικά, είναι μία ευχάριστη έκπληξη όταν οδηγείς ένα ισχυρό αυτοκίνητο όπως το Focus ST».

«Το να πετυχαίνεις τον κατάλληλο ήχο για κάθε μοντέλο είναι, μέχρις ενός σημείου, αποτέλεσμα συνεχών δοκιμών και προσοχής στη λεπτομέρεια. Αφού βρήκαμε την κατάλληλη θέση για το Symposer στο εργαστήριο ήχου, το φέραμε στην πίστα και το βελτιώναμε συνεχώς μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ταίριαζε στο αυτοκίνητο» δήλωσε ο Boettcher. «Η τελική έκδοσή του εναρμονίζεται πλήρως με το DNA του ST: αρκετά αθόρυβο για απολαυστική καθημερινή οδήγηση, και παράλληλα δυνατό για μεγαλύτερες συγκινήσεις».

Το νέο Focus ST πωλείται τώρα στην Ευρώπη και διατίθεται σε 5θ έκδοση hatchback ή wagon.

[/learn_more]