Η Carbon Revolution είναι μια εταιρία από την Αυστραλία η οποία κατασκεύασε και έβγαλε πρώτη στην αγορά, την μονοκόμματη carbon ζάντα CR9. Μέχρι σήμερα το μόνο αυτοκίνητο που φορούσε παρόμοια ζάντα ήταν η Koenigsegg Agera R.

H ζάντα των Αυστραλών ζυγίζει 40-50% λιγότερο από μια συνηθισμένη ζάντα αλουμινίου, αφού ζυγίζει μόλις 6,9 κιλά και φτάνουν μέχρι τα 8,1 (ανάλογα με το offset) με τους Αυστραλούς να δηλώνουν ότι οι carbon ζάντες είναι το “The Next Big Thing” της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η CR9, λόγω του μειωμένου αναρτώμενου βάρους, μειώνει τη μέση κατανάλωση και τις εκπομπές CO2 ενός αυτοκινήτου κατά 2 έως 4%. Οι ζάντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην αεροδιαστημική και στη περίπτωση αυτή, η απόδοση αυξάνεται κατά 5% και αν ενσωματωθεί πλήρως με το αυτοκίνητο, με την βοήθεια του κατασκευαστή, τότε η μείωση μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 6%.

Η ζάντα έχει πάρει έγκριση από τους οργανισμούς OEM, SAE 2530, TUV και ΟΕM AK-LH 08 και μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη σε διαστάσεις 19 x 8.5 και 19 x 12, ενώ αργότερα θα προστεθούν και περισσότερες διαστάσεις. Αν αναρωτιέσαι πόσο κοστίζουν θα σου ότι μια τετράδα κοστίζει 11.600 ευρώ!

[Πηγή: Carbon Revolution]