VOLVO CONCEPT ESTATE_139397_1_5

Μετά το teaser της Volvo και τις αρκετές φωτογραφίες που “διέρρευσαν” εχθές, η σουηδική εταιρία αποκάλυψε επίσημα το Concept Estate.

VOLVO CONCEPT ESTATE_139602_1_5

Στην ουσία, είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το Concept Coupe και συνεχίστηκε με το Concept XC Coupe. Το μοντέλο που μας παρουσιάζει η Volvo είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό shooting brake/estate τύπου αμάξωμα που έχει εφοδιαστεί με τη μάσκα που είδαμε και στα προαναφερθέντα concepts και δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόγευση για το σχεδιαστικό μέλλον της εταιρίας.

VOLVO CONCEPT ESTATE_140123_1_5

Το μοντέλο (καφέ χρώματος, είναι της μόδας τελευταία) πατάει σε ζάντες ελαφρού κράματος 21 ιντσών ενώ το πίσω μέρος κλείνει το μάτι στο Volvo 1800ES της δεκαετίας του ’70. Το εσωτερικό είναι απλό, λιτό κι όμως high-tech. Την παράσταση στην κονσόλα κλέβει η μεγάλη οθόνη αφής μέσω της οποίας οι επιβάτες χειρίζονται την πλειοψηφία των λειτουργιών ενώ η Volvo λέει πως θα νιώσεις σαν να είσαι σε Σκανδιναβικό σαλόνι χάρη στα υλικά πολύ υψηλής ποιότητας και τον σχεδιασμό.

VOLVO CONCEPT ESTATE_139595_1_5

Το Volvo Concept Estate θα κάνει του ντεμπούτο του στην έκθεση της Γενεύης που ξεκινά στις αρχές του επόμενου μήνα.

[Πηγή: Volvo]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Volvo Concept Estate: Αποκάλυψη στη Γενεύη

  • Η σχεδιαστική τριλογία της Volvo ολοκληρώνεται στο Σαλόνι της Γενεύης
  • Το τρίτο και τελευταίο από τα πρωτότυπα της Volvo που στόχο έχουν να παρουσιάσουν στο κοινό τη νέα εποχή στο design της εταιρείας
  • Το Concept Estate δείχνει πόσο σαγηνευτικό μπορεί να είναι ένα wagon μοντέλο
  • Όλη η παράδοση της Volvo στα wagon/estate αμαξώματα, δηλώνει παρούσα στο μελλοντικό design της μάρκας
  • Το Concept Estate είναι το μοναδικό από τα τρία concept cars που έχει δοθεί τόσο μεγάλη έμφαση και στο εσωτερικό, όπου παρουσιάζονται σημαντικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, με κυρίαρχη μία οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα
  • Το Concept Estate δίνει μία πρώτη γεύση του design των μελλοντικών sports wagon μοντέλων της Volvo και αποκαλύπτει κάποια επιπλέον σχεδιαστικά στοιχεία για το Νέο Volvo XC90, που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2014

Η Volvo θα παρουσιάσει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, την επόμενη εβδομάδα, το τρίτο – και τελευταίο – από τα πρωτότυπα που αποκαλύπτουν το σχεδιαστικό ύφος της μάρκας για τα επόμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο λέγεται VolvoConcept Estate και, όπως δηλώνει το όνομά του, έχει φόρμα που παραπέμπει σε αμάξωμα estate ή wagon, όπως συνηθέστερα αποκαλείται. Μάλιστα, το Concept Estate, ως τελευταίο κεφάλαιο της σχεδιαστικής τριλογίας της Volvo, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές λεπτομέρειες και από το εσωτερικό του! Εκεί, κυρίαρχη θέση κατέχει μία μεγάλη οθόνη αφής, ενσωματωμένη στην κεντρική κονσόλα, που αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην εφετινή έκθεση!

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Η Volvo έχει τεράστια παράδοση σε επιτυχημένα wagon μοντέλα και το Concept Estate αποτίει έναν άτυπο φόρο τιμής σε αυτά! Ο προσεκτικός παρατηρητής, θα αναγνωρίσει ομοιότητες ανάμεσα στο Concept Estate και ιδιαίτερα το Volvo 1800 ES, θρυλικό μοντέλο της σουηδικής εταιρίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Οι ομοιότητες αυτές, έχουν σκοπό περισσότερο να καταδείξουν την πηγή έμπνευσης παρά να εκφράσουν οποιαδήποτε διάθεση «ρετρό».

«Η σειρά των Volvo 1800 έμεινε στη ιστορία για τις υπέροχες φόρμες και τις αξεπέραστες σχεδιαστικές γραμμές. Με το Concept Estate συνδέουμε το ένδοξο παρελθόν της μάρκας με το νέο design της Volvo, που θα είναι πανέμορφο και άμεσα αναγνωρίσιμο», σχολιάζει ο Τόμας Ίνγκενλατ, (ThomasIngenlath), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της Volvo.

Από αυτήν την προσέγγιση των σχεδιαστών, προέκυψε ένα πρωτότυπο τόσο όμορφο και συνάμα τόσο διαφορετικό. Η μεγάλη απόσταση από το ταμπλό έως τον εμπρός άξονα, η ιδιαίτερα κομψή σιλουέτα σε σκούρο καφέ χρώμα και η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή, χαρίζουν μία πολύ δυναμική όψη στοConcept Estate. Όπως ακριβώς και στα Concept Coupé και Concept XC Coupé που προηγήθηκαν, η εμπρός όψη του Concept Estate είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, με το έντονα χαμηλωμένο καπό και τη γρίλια που δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται. Ταυτόχρονα, τα φώτα ημέρας σε σχήμα Τ είναι πολύ χαρακτηριστικά και θα αποτελέσουν σχεδιαστική υπογραφή των Volvo στο μέλλον. Αντίστοιχη σχεδιαστική υπογραφή θα αποτελέσουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πίσω φωτιστικά σώματα του Concept Estate.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Σε συνδυασμό με ειδικά εξελιγμένο από τη Volvo λογισμικό, η οθόνη αφής θα αποτελέσει το κέντρο ελέγχου για τη νέα, μοναδική εμπειρία στο χειρισμό των λειτουργιών του αυτοκινήτου, που θα προσφέρει η Volvo. Εισάγει τη λειτουργικότητα που χαρακτηρίζει τις «ταμπλέτες», από το χώρο των υπολογιστών, στο χώρο του αυτοκινήτου. Χάρη σε μία ακόμα καινοτομία από τη Volvo, χαρακτηριστικές κινήσεις από τη χρήση ταμπλετών, όπως το σύρσιμο του δακτύλου ή το απαλό άγγιγμα της οθόνης, θα αποτελούν σύντομα μέρος της καθημερινότητας και κατά την οδήγηση!

Η οθόνη αφής αντικαθιστά όλους τους παραδοσιακούς περιστροφικούς διακόπτες και κουμπιά, εκτός από ελάχιστους που έχουν να κάνουν με πολύ βασικές λειτουργίες, όπως ένταση του ήχου, φώτα alarm, θέρμανση γυάλινων επιφανειών. Λειτουργεί δε διαδραστικά, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό.

Η οθόνη αφής είναι τοποθετημένη με ελάχιστη κλίση ως προς τον κάθετο άξονα, σχεδόν όρθια, σε θέση portrait, όπως λέμε στη γλώσσα των υπολογιστών. Οι διάφορες περιοχές ελέγχου για τις αντίστοιχες λειτουργίες απεικονίζονται στην οθόνη ως παραλληλόγραμμα, που βρίσκονται χωροθετημένα στη γυάλινη επιφάνεια της οθόνης ως κομμάτια ενός παζλ, το ένα δίπλα στο άλλο, από πάνω προς τα κάτω. Όταν ο χρήστης αγγίξει μία από τις παραλληλόγραμμες περιοχές, αυτή εκτείνεται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο, συμπιέζοντας αντίστοιχα τις υπόλοιπες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το επιλεγμένο παραλληλόγραμμο γίνεται πιο μεγάλο και πιο ευανάγνωστο.

Στην κορυφή της οθόνης δεσπόζει το παραλληλόγραμμο που αντιστοιχεί στο σύστημα πλοήγησης. Ακριβώς από κάτω αυτό που αντιστοιχεί στο χειρισμό των media (CD player, πολυμέσα, θύρα USB κλπ). Αμέσως πιο κάτω, η περιοχή που αντιστοιχεί στο χειρισμό του τηλεφώνου. Η χωροθέτηση έχει προκύψει από εκτενή μελέτη, ώστε να υπάρχει μέγιστη εργονομία και ευκολία για το χρήστη. Χαρακτηριστικά, οι πληροφορίες, η πλοήγηση και οι διάφορες πηγές του ηχοσυστήματος είναι σχετικά ψηλά στην οθόνη, σε εύκολη θέση για άμεση επίβλεψη από τον οδηγό ενώ οδηγεί. Ο χειρισμός του τηλεφώνου, τα εικονίδια για διάφορες εφαρμογές και ο χειρισμός του κλιματιστικού, γίνεται από περιοχές πιο χαμηλά στην οθόνη, εύκολα προσβάσιμες για τα χέρια του οδηγού. Γενικά, η χρήση της οθόνης αφής είναι τόσο εύκολη και κατανοητή, που έπειτα από λίγα μόλις λεπτά χρήσης επέρχεται πλήρης εξοικείωση! Αξίζει να προστεθεί ότι η εργονομία του συστήματος υποστηρίζεται από δύο επιπλέον διαθέσιμους τρόπους ελέγχου: πιο παραδοσιακά χειριστήρια πάνω στο τιμόνι αλλά και δυνατότητα χειρισμού μέσω φωνητικών εντολών!

Η μοναδική αυτή οδηγική εμπειρία είναι μία από τις πολλές ευχάριστες εκπλήξεις που θα απολαύσουν οδηγός και επιβάτες του Νέου Volvo XC90, που θα λανσαριστεί στα τέλη του 2014.

Άλλη χαρακτηριστική πινελιά στο εσωτερικό του Concept Estate, που αντιπροσωπεύει το διαχρονικό σουηδικό lifestyle, αποτελεί ο μοχλός ταχυτήτων με την κρυστάλλινη λαβή, δημιούργημα του οίκου Orrefors/Kosta Boda. Χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερα θερμή πορτοκαλί απόχρωση, που την συναντάμε και στις ζώνες ασφαλείας για τους τέσσερις επιβάτες, καθώς και στα μάλλινα ταπέτα που έχει επιμεληθεί ο σουηδός σχεδιαστής Kasthall. Το Concept Estateαποτέλεσε όμως πεδίο έκφρασης και δημιουργίας και για άλλους διάσημους σουηδικούς οίκους. Χαρακτηριστικά, ο πίνακας οργάνων καλύπτεται από δέρμα εξαιρετικής ποιότητας, φυσικά κατεργασμένο από την Tärnsjö, τα φωτεινού χρώματος δέρματα των καθισμάτων είναι της Bridge of Wear ενώ φιλέτα από φυσικό ξύλο και λεπτομέρειες από χαλκό κοσμούν το εσωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό: η διάσημη θαλπωρή του σουηδικού καθιστικού, έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό ενός πρωτότυπου, προορισμένου να εντυπωσιάσει σε μία έκθεση αυτοκινήτου!

Συνοπτικά, στη δημιουργία του Concept Estate από τη Volvo, συνεργάστηκαν και οι εξής προμηθευτές:

Ελαστικά: Pirelli

Τροχοί: Uniwheels

Δέρματα: Bridge of Wear

Εξωτερική βαφή: Axalta Coating Systems

Ταπέτα: Kasthall

Μοχλός ταχυτήτων: Kongsberg

Κρυστάλλινη λαβή μοχλού ταχυτήτων: Orrefors/Kosta Boda

Εξωτερικός φωτισμός: Valeo

Ζώνες ασφαλείας: Autoliv

Εσωτερικός ατμοσφαιρικός φωτισμός: 3M

[/learn_more]