MOTORSPORT / F1 CIRCUIT

Για την έβδομη στάση του πρωταθλήματος Formula 1 2014, ομάδες και οδηγοί θα πρέπει να περάσουν τον Ατλαντικό και να βρεθούν στο Μόντρεαλ του Καναδά και πιο συγκεκριμένα στο Ile Notre-Dame. Το τεχνητό αυτό νησί βρίσκεται στον ποταμό St. Lawrence και δημιουργήθηκε το 1965, από 15 εκατομμύρια τόνους πέτρας που προήλθαν από τις ανασκαφές για το μετρό του Μόντρεαλ. Αιτία για τη δημιουργία του ήταν η έκθεση Expo 67, ενώ το 1976 αναδιοργανώθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες, με τη Formula 1 να κάνει την εμφάνισή της εκεί δυο χρόνια μετά, το 1978.

Το Καναδικό Grand Prix διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πίστα Mosport το 1961 και έξι χρόνια μετά αποτέλεσε μέρος του επίσημου προγράμματος. Εκεί διεξήχθησαν συνολικά 8 Grands Prix, καθώς και άλλα δυο στην πίστα Mont-Tremblant, όμως τα δυο σοβαρά ατυχήματα των Ian Ashley και Jochen Mass το 1977, φανέρωσαν τα μεγάλα προβλήματα ασφαλείας που υπήρχαν και ο αγώνας μεταφέρθηκε στο Circuit Ιle Notre-Dame για το 1978. Πρώτος νικητής εκεί ήταν ο τοπικός ήρωας Gilles Villeneuve, με Ferrari 312T3, με την πίστα να παίρνει το όνομά του το 1982 έπειτα από το θανατηφόρο ατύχημα στο Zolder, νωρίτερα το ίδιο έτος.

salut-gilles-may-27

Το Circuit Gilles Villeneuve είναι προσωρινό, όπως η Μελβούρνη και το Μονακό, πράγμα που σημαίνει πως η πίστα είναι αρκετά σκονισμένη και το ιδανικό set-up είναι δύσκολο να βρεθεί, αφού η κατάσταση αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Το μήκος της διαδρομής φτάνει τα 4.361 μέτρα και αποτελείται από 14 στροφές και τέσσερις ευθείες, οι οποίες παίζουν και το σημαντικότερο ρόλο στην επίτευξη ενός γρήγορου γύρου. Η χάραξη έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, με τις πιο πρόσφατες αλλαγές να λαμβάνουν χώρα το 2002, όταν μειώθηκε η απόσταση της ευθείας μέχρι τη φουρκέτα (στροφή 10), ενώ η έξοδος του pit-lane επιμηκύνθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση των γύρων από 69 σε 70.

Η δύναμη του κινητήρα θα είναι καθοριστικής σημασίας, με τη μηχανική πρόσφυση, αλλά και τα φρένα να ακολουθούν (ιδιαίτερα το σύστημα brake-by-wire θα δοκιμαστεί). Το σικέιν που βρίσκεται στο τέλος του γύρου είναι ίσως η δυσκολότερη στροφή της πίστας, με τον “τοίχο των πρωταθλητών” να παραμονεύει για θύματα στην έξοδό του. Συχνά-πυκνά, οι ομάδες επιλέγουν επιθετικές στρατηγικές την Κυριακή, αφού το μήκος του pit-lane είναι μικρό και δεν χάνεται πολύς χρόνος κατά την είσοδο και έξοδο από αυτό. Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι και η κατανάλωση καυσίμου, με το 70 τοις εκατό του γύρου να γίνεται με τέρμα γκάζι, αλλά και τις πολλές επιταχύνσεις στις εξόδους των αργών στροφών να παίζουν το ρόλο τους.

Circuit_GillesVilleneuve_

Grands Prix: 34

Πολυνίκης οδηγός: 7 M.Schumacher

Πολυνίκης ομάδα: 10 Ferrari

Ταχύτερος γύρος: 1:13.622R.Barrichello, Ferrari (2004)

Από τη σημερινή γενιά οδηγών ο σπεσιαλίστας, χωρίς αμφιβολία, είναι ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός πήρε στο Circuit Gilles Villeneuve την πρώτη pole και την πρώτη νίκη της καριέρας του το 2007, ενώ έχει συνολικά 3 καρό σημαίες, με τους Vettel, Button, Alonso και Raikkonen να έχουν από μία. Στον περσινό αγώνα, ο συνδυασμός Red Bull-Vettel πήρε μια άνετη νίκη, ακολουθώντας στρατηγική 2 pit-stop.

Παραδοσιακά, ο αγώνας στον Καναδά είναι εντυπωσιακός, κρύβοντας εκπλήξεις, έχοντας ατυχήματα, αυτοκίνητα ασφαλείας (10 εμφανίσεις στους 15 τελευταίους αγώνες) και μάχες ρόδα με ρόδα. Επίσης, ο καιρός μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα, όπως το 2011, χαρίζοντας μας ακόμη περισσότερο θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ο καιρός δεν κάνει κάτι τέτοιο, οι θεατές θα πλημμυρίσουν την πίστα, αφού οι Καναδοί έχουν αγκαλιάσει τη Formula 1, με τις κερκίδες κάθε χρόνο να είναι γεμάτες.

Έτος Νικητής Ομάδα-Κινητήρας Pole Position Ομάδα-Κινητήρας
2013 S.Vettel Red Bull-Renault S.Vettel Red Bull-Renault
2012 L.Hamilton McLaren-Mercedes S.Vettel Red Bull-Renault
2011 J.Button McLaren-Mercedes S.Vettel Red Bull-Renault
2010 L.Hamilton McLaren-Mercedes L.Hamilton McLaren-Mercedes
2008 R.Kubica BMW Sauber L.Hamilton McLaren-Mercedes
2007 L.Hamilton McLaren-Mercedes L.Hamilton McLaren-Mercedes
2006 F.Alonso Renault F.Alonso Renault
2005 K.Raikkonen McLaren-Mercedes J.Button Honda

Μπορεί η φύση της πίστας να επιτρέπει τα προσπεράσματα, όμως θα επιστρέψουμε στις δυο ζώνες DRS. Το σημείο ανίχνευσης θα είναι μοναδικό και θα βρίσκεται πριν τη φουρκέτα 10, αλλά οι ζώνες ενεργοποίησης θα είναι δυο. Η πρώτη θα βρίσκεται στη μεγαλύτερη ευθεία της πίστας, με ενεργοποίηση λίγο πριν το μέσο της, και η δεύτερη στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, δίνοντας σαφές πλεονέκτημα στον οδηγό που θα επιχειρεί να προσπεράσει.

Από πλευράς ελαστικών, έχουν ήδη υπάρξει φωνές από κάποιους οδηγούς για τις σκληρές φετινές γόμες της Pirelli και ο Ιταλός κατασκευαστής σκοπεύει να έχει στη διάθεση των ομάδων τις δυο πιο μαλακές επιλογές, δηλαδή, τη μαλακή (κίτρινο χρώμα) και την πολύ μαλακή γόμα (κόκκινο χρώμα).

Η Mercedes απολαμβάνει αυτή τη στιγμή τεράστια βαθμολογική διαφορά από τον ανταγωνισμό, όμως τόσο η ίδια, όσο και οι Red Bull, Ferrari –που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτή από ότι οι υπόλοιποι- αναμένεται να έχουν αναβαθμίσεις, κυρίως στα power units, πράγμα που θα δημιουργήσει περισσότερο ενδιαφέρον για τον αγώνα, όπως άλλωστε και η συνέχεια της κόντρας Hamilton-Rosberg για τον τίτλο των οδηγών.

Διαδικασία Ημέρα Ώρα Ελλάδος
Ελεύθερες δοκιμές 1 Παρασκευή 17:00
Ελεύθερες δοκιμές 2 Παρασκευή 21:00
Ελεύθερες δοκιμές 3 Σάββατο 17:00
Κατατακτήριες Σάββατο 20:00
Αγώνας Κυριακή 21:00

Bonus: Τα θύματα του τοίχου των πρωταθλητών…

…και τα καλύτερα στιγμιότυπα από την απίστευτη νίκη του Button το 2011.

[Photo Copyrights: Gilles Levent/DPPI