6 πράγματα που το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google δεν μπορει να χειριστεί

Σχετικά άρθρα

Google Autonomous Car

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι σίγουρα το μέλλον. Δεν χωρά αμφιβολία πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται οδηγό θα κυκλοφορούν ανάμεσα μας, με την Google να θέλει να γίνεται η πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, παρουσιάζοντας πρόσφατα ένα αυτόνομο αυτοκίνητο το οποίο δεν διαθέτει ούτε τιμόνι, αλλά ούτε και πεντάλς. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη το τι μπορεί να κάνει εν έτη 2014 το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google, και ας ασχοληθούμε με το τι δεν μπορεί να κάνει. Το MIT Technology Review έριξε μια πιο προσεκτική ματιά στις προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν σήμερα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό της Google.

Καιρός

Κάτω από τις ηλιόλουστες ακτίνες του ηλίου, τα αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν την άνεση να κινηθούν, αλλά όταν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες, βλέπε βροχή, χιόνι, πάγος κτλ, τα αυτοκίνητα αυτά δεν μπορούν να χειριστούν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Λακκούβες

Εσύ μπορεί να αποφεύγεις τις λακκούβες στους κακοτράχαλους ελληνικούς -και όχι- μόνο δρόμους, αλλά το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google δεν έχει για την ώρα τέτοια δυνατότητα.

Δρόμοι που δεν έχουν χαρτογραφηθεί διεξοδικά από τη Google.

Η Google τρέχει ένα πρόγραμμα το οποίο σαρώνει σχολαστικά τους δρόμους. Σκέψου το σαν το Google Street View, αλλά χίλιες φορές πιο λεπτομερής. Για την ώρα, ελάχιστοι δρόμοι έχουν χαρτογραφηθεί τόσο διεξοδικά, πράγμα που θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά και πάλι, τα αυτόνομα αυτοκίνητα με την σημερινή τεχνολογία, αδυνατούν να κινηθούν σε όποιον δρόμο επιθυμεί ο επιβάτης του.

Κατασκευές δρόμων

Οι αισθητήρες της Google είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πεζούς, εμπόδια, σήματα στοπ και άλλα παρόμοια σήματα κυκλοφορίας, αλλά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πιο σύνθετες πινακίδες σήμανσης, όπως κόμβοι τεσσάρων κατευθύνσεων, σύνθετες παρακάμψεις και εκτροπές λωρίδας κυκλοφορίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μπερδέψει τους αλγόριθμους ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο καταμεσής του δρόμου.

Άνθρωποι στο πλάι του δρόμου

Οι πεζοί που κινούνται μέσα στον δρόμο μπορούν να ανιχνεύονται από τους αισθητήρες του αυτοκινήτου, αλλά δεν ισχύει το ίδιο όταν π.χ, ένας αστυνομικός βρίσκεται στο πλάι του δρόμου κουνώντας τα χέρια του, ώστε να σταματήσει την κυκλοφορία.

Κυκλοφοριακή Συμφόρηση

Ούτε τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν τους δρόμους μας, την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Θα μας κάνουν τελικά ασφαλέστερους τα αυτόνομα αυτοκίνητα;

Για έναν και μοναδικό λόγο έχουν δημιουργηθεί τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Για την μείωση, ή καλύτερα για την εξάλειψη των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Για την ώρα, η τεχνολογία των αυτόνομων αυτοκινήτων δεν είναι σε θέση να προσφέρει αυτά που θέλει και υπόσχεται. Μέχρι αυτά να μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια στο πολύπλοκο κόσμο όπου ζούμε, γεμάτο διαβάσεις πεζών, χώρων στάθμευσης, άσχημων καιρικών συνθηκών και δεκάδων χιλιάδων άλλων απρόσμενων περισπασμών, πρέπει όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί, ώστε να μειώσουμε το ποσοστό ατυχημάτων. Μπορούμε να το κάνουμε. Είναι απλό. Αρκεί μόνο όταν οδηγούμε, να είμαι νηφάλιοι, ξεκούραστοι και να μην αποσπάμε την προσοχή μας με τη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Τουλάχιστον κάνε τη προσπάθεια σου, μέχρι η τεχνολογία να προσφέρει αυτόνομα αυτοκίνητα που θα μπορούν να σε μεταφέρουν με ασφάλεια και άνεση από το σημείο Α στο σημείο Β.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Tέλος παραγωγής για τη Ferrari Roma

Πριν ένα χρόνο η Ferrari αποκάλυψε την ανοιχτή έκδοση του ομορφότερου μοντέλου της γκάμα της, τη Roma Spider, οι παραδόσεις της οποίας ξεκίνησαν το...
Autoblog.gr