Δεν θα σου το κρύψω: Δυσκολεύτηκα περισσότερο από ότι περίμενα να βρω 8 όμορφα Renault. Για αρκετές ώρες, είχα κολλήσει στα 7 και προσπαθούσα να βρω το 8o… Δεν είναι ότι η Renault δεν είχε και δεν έχει όμορφα μοντέλα. Απλά, ιδίως στα “8 ομορφότερα” της όποιας μάρκας, προσπαθώ να καλύψω όσο το δυνατόν καλύτερα την ιστορία της εταιρίας και ειδικά για την Renault, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να γεμίσω τη λίστα με την τρέχουσα γκάμα της. Κάτι που δεν περίμενα αλλά επίσης δεν ήθελα. Κακώς μακρηγορώ όμως… Κατά τη γνώμη μου, τα 8 ομορφότερα Renault στην ιστορία, είναι:

1Renault 4CV

Κοίτα το καλά και πες μου ότι δεν είναι ένα από τα πιο “cute” αυτοκίνητα που έχεις δει. Την πρώτη φορά που το είδα σε φωτογραφία πριν από πολλά χρόνια, μου προκάλεσε ένα χαμόγελο και αυτό το χαμόγελο επιστρέφει κάθε φορά που το βλέπω έκτοτε. Επίσης, μόνο εγώ το φαντάζομαι ως αγωνιστικό, χαμηλό, με τροχούς με παχύ προφίλ κλπ;

2Renault Fuego

Το παραδέχομαι. Δεν θα έπρεπε να μου αρέσει αυτό το αυτοκίνητο. Δεν συμβαδίζει με το γούστο μου. Κι όμως, έχει μία γοητεία που δεν μπορώ να δικαιολογήσω γι’ αυτό και βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Συγγνώμη…

3Renault Alpine A110

Ναι, ξέρω πως τυπικά, δεν είναι Renault αλλά αποφάσισα να το συμπεριλάβω στα 8 ομορφότερα της Γαλλικής φίρμας. Είναι χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία ένα από τα ομορφότερα σχήματα της δεκαετίας του ’70 και αυτό λέει πολλά γιατί η εν λόγω δεκαετία μας έδωσε πάρα πολλά, πολύ όμορφα αυτοκίνητα. Δόξα και τιμή στον τιτανοτεράστιο Giovanni Michelotti!

4Renault Clio

Ήμουν ανάμεσα στο Clio RS V6 και το τελευταίο Clio, αλλά με δεδομένο πως έβαλα ένα άλλα “πρησμένα” Renault και πως το τελευταίο Clio είναι ένα από ομορφότερα μικρά αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία, ακόμα και στις βασικές εκδόσεις του, αποφάσισα να βάλω αυτό. Δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα.

5Renault 5 Turbo & Turbo 2

Η βιαιότητα του σχήματος του 5 Turbo, είναι τέτοια που το κάνει ακαταμάχητο. Ναι, ξέρω πως σχεδιαστικά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και πως είναι homologation special αλλά δες το! Σοκ και δέος! Σοκ και δέος λέω!

6Renault Espace

MPV και όμορφο γίνεται; Το τελευταίο Espace, αποδεικνύει εμφατικά πως γίνεται. Η τελευταία έκδοση του Γαλλικού πολυμορφικού, αποτελεί από μόνη της λόγο να κάνεις οικογένεια! Επίσης, καταφέρνει κάτι ακόμα εξαιρετικά δύσκολο. Είναι διαφορετικό/ξεχωριστό, χωρίς να είναι προκλητικό ή αμφιλεγόμενο. Ποιος είπε ότι οι παντρεμένοι δεν έχουν ψυχή;

7Renault Caravelle

Το σχέδιο της Carrozzeria Ghia είναι εμφανές πως απευθυνόταν στην Αμερικανική αγορά. Αυτό όμως δεν το κάνει λιγότερο όμορφο. Είναι από τα αγαπημένα μου Renault και ειδικά στην coupe εκδοχή, το πίσω μέρος, “φέρνει” σε Aston Martin DB5 και αυτό μόνο κακό δεν είναι, ιδίως αναλογιζόμενος το γεγονός ότι προϋπήρχε της Aston.

8Renault Espace F1

Αυτό το concept κολλάει παντού. Στα πιο τρελά αυτοκίνητα, στα ομορφότερα αυτοκίνητα, στα πιο γρήγορα αυτοκίνητα, στα αυτοκίνητο που δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης κ.ο.κ. Κι όμως, έγινε και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Η ομορφιά του μπορεί να μην προέρχεται από το σχήμα του (όχι ότι είναι άσχημο, ουδέτερο ή αδιάφορο) αλλά από το τι κρύβει… λέμε τώρα.

Κάπου εδώ τελειώνει και αυτή η λίστα. Ξέρω ότι άφησα απ’ έξω αυτοκίνητα. Μοντέλα όπως η Laguna Coupe (με χαλάει το εμπρός μέρος), το τρέχον Megane (πολλά σύγχρονα μαζεύτηκαν και δεν “χωρούσε”), το Avantime (που ακόμα δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου αρέσει πολύ ή το σιχαίνομαι) κ.ά. Όμως εδώ μπαίνεις εσύ στη συζήτηση. Εγώ σου είπα την γνώμη μου. Εσύ ποια πιστεύεις ότι είναι τα ομορφότερα Renault στην ιστορία;