1442156689

Την παρθενική του νίκη κατέκτησε ο 22-χρονος Tom Blomqvist στο DTM, στον 14ο αγώνα του στο πρωτάθλημα! Η BMW, επανέλαβε άνετα το χθεσινό “1-2-3-4“, με τον Augusto Farfus, team mate του νικητή στην ομάδα RBM να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και τον πρωταθλητή Marco Wittmann στην τρίτη θέση. Τέταρτος για την βαυαρική εταιρεία ήταν ο Antonio Felix da Costa και πέμπτος ο κυριότερος διεκδικητής του φετινού τίτλου, Pascal Wehrlein. O Γερμανός, με τις 2 πέμπτες θέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο και σε συνδυασμό με τη μηδενική συγκομιδή βαθμών του Mattias Ekström, διατηρήθηκε στην πρωτοπορία της βαθμολογίας των οδηγών. Ας δούμε τι συνέβη στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά και στον αγώνα.

Στις μεσημεριανές κατατακτήριες δοκιμές, ο Augusto Farfus κατέκτησε την pole position, στην πίστα μάλιστα που κατέκτησε τη νίκη του 2013. Δεύτερος, θα ξεκινούσε τον αγώνα ο Tom Blomqvist, στο καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι τώρα και τρίτος ο Wehrlein. Και αυτό το Σαββατοκύριακο δεν έλειψαν οι ποινές, αφού ο Mike Rockenfeller τιμωρήθηκε με ποινή τριών θέσεων στην εκκίνηση του αγώνα, λόγω του χθεσινού συμβάντος στην πρώτη στροφή και έτσι, από την 13η θέση, έπεσε στην 16η. Οι αγωνοδίκες όμως εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στον Robert Wickens. Μετά από επανειλημμένες παραβάσεις ταχύτητας στο pitlane στη Μόσχα, ο Καναδός τιμωρήθηκε με ποινή δέκα θέσεων στην εκκίνηση επόμενων αγώνων, αλλά η ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Πρακτικά, η αναστολή “έσπασε” στην πρώτη στροφή διότι ο οδηγός της Mercedes ήταν ένας από τους υπαίτιους του συμβάντος, συν ποινή τριών θέσεων για τον επικίνδυνο ελιγμό που έκανε μετά. Αποτέλεσμα 13 θέσεις πίσω στην εκκίνηση σήμερα.

1442142298

Στον αγώνα τώρα, ο Blomqvist εκκίνησε καθαρά και στην πρώτη στροφή πήρε την πρωτοπορία του αγώνα από τον Farfus. O Wehrlein έχασε δύο θέσεις και σε δηλώσεις του πριν τον αγώνα τόνισε ότι δεν θα ακολουθήσει αγώνα τακτικής σήμερα, αλλά καθαρά επιθετικό. Ωστόσο, το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του, διότι ο Vietoris (C 63 DTM) ακούμπησε τον Molina (RS5 DTM), με αποτέλεσμα ο Ισπανός να οδηγηθεί σε τετ α κε, με τον επερχόμενο Müller, εκτός γραμμής, να εγκλωβίζεται πιο πίσω και να παγιδεύεται στην αμμοπαγίδα. Και οι 2 οδηγοί της Audi εγκατέλειψαν τον αγώνα.

Στον 4ο γύρο είχαμε ξανά αγώνα και καμιά αλλαγή στις θέσεις των οδηγών. Ο Tomczyk πίεζε τον di Resta για την έκτη θέση και ο νικητής του χθεσινού αγώνα, Timo Glock, ακολουθεί στην όγδοη. Μπροστά, ο Blomqvist είχε διαφορά 0,5″ απ΄τον Farfus. Το τζαρτζάρισμα του Green στον Spengler ανάγκασε το δεύτερο να κόψει το πρώτο “S”, με τον Ekström να βγαίνει κερδισμένος. Στον έκτο γύρο, ο πρωτοπόρος Blomqvist σημείωσε ταχύτερο γύρο και το DRS ήταν από εκείνη τη στιγμή στη διάθεση των οδηγών. Ο Vietoris αντιμετώπιζε πρόβλημα στις στροφές, με αρκετές αναπηδήσεις και ήδη έκοβε σε ρυθμό, καθυστερώντας αρκετά τους οδηγούς που τον ακολουθούσαν.

1442156628

Τελικώς, οι Green, Ekström και Spengler προσπέρασαν τον Γερμανό μετά την πρώτη στροφή, αφού άνοιξε αρκετά τη γραμμή του. Στον 11ο γύρο, ο Wittmann ακολουθούσε κατά πόδας τον da Costa για την τρίτη θέση και ο Spengler, ένα γύρο μετά, ήταν ο πρώτος που μπήκε στα pits για το υποχρεωτικό pit stop. Farfus, da Costa, Wittmann, Glock, Green, Ekström και Vietoris μπήκαν ταυτόχρονα στα pits ένα γύρο μετά, ωστόσο, ο Wittmann δεν μπόρεσε να περάσει ούτε εδώ τον Πορτογάλο οδηγό της BMW. Ο Blomqvist μπήκε στον 14ο, μαζί με τους Wehrlein, di Resta, Tomczyk και Martin. O Tomcyzk τιμωρήθηκε με ποινή διέλευσης από τα pits μετά, λόγω του ότι παραλίγο να συγκρουστεί με τον di Resta.

1442156620

Δεν έχουν μπει ακόμα οι Tambay, Auer, Juncadella, Rockenfeller και Mortara και αυτή είναι η σειρά της κατάταξης στον 15ο γύρο. Στον 17ο, ο Blomqvist ξανασημείωσε τον ταχύτερο γύρο, περνώντας τον Μortara, κάτι που έκανε κι ο Farfus αργότερα. Ο Wehrlein βρισκόταν εν τω μεταξύ στην έκτη θέση, πίσω από τον da Costa και στον 22ο γύρο, αποκαταστάθηκε η τάξη, όντας ο Blomqvist πάλι πρώτος και οι Farfus, Wittmann, da Costa, Wehrlein να κλείνουν την πεντάδα. Ο Mortara είχε πρόβλημα με το σύστημα διεύθυνσης του RS 5, οδηγώντας τον σε μικροέξοδο και τελικά την εγκατάλειψη στα pits. Ενδεικτικό του πόσο γρήγορος ήταν ο Blomqvist σήμερα ήταν το γεγονός ότι κέρδιζε ένα δευτερόλεπτο στο γύρο έναντι του Ekström, ο οποίος ήταν σταθερά εκτός βαθμολογούμενης δεκάδας.

1442156653 (1)

Ο da Costa κρατούσε τον Wehrlein πίσω του, αλλά μέσα στο χρονικό περιθώριο του 1” του DRS, o Ekström έδινε τη μάχη του με τον Spengler, έστω να κατακτήσει τον έναν βαθμό της δέκατης θέσης, αλλά ταλαιπωρήθηκε αρκετά με την πρόσφυση των εμπρός ελαστικών του. Στον 350 γύρο, ο Blomqvist δεν απειλούταν σε καμιά περίπτωση με τα 7,5” διαφοράς από τον Farfus, o Wehrlein φαινόταν ικανοποιημένος με την πέμπτη θέση και τους 10 βαθμούς που δίνει.

1442156636

Εντούτοις, ο Blomqvist δεν είδε να πέφτει η καρό σημαία, καθώς η σφοδρή έξοδος του Auer στην προτελευταία στροφή και η σύγκρουσή του πάνω στα προστατευτικά λάστιχα, οδήγησαν τους αγωνοδίκες να δείξουν κόκκινη σημαία, μόλις ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση της μιας ώρας που διαρκεί ο αγώνας. Έτσι, ο αγώνας διεκόπη, με τους  οδηγούς να τερματίζουν στις θέσεις πριν την κόκκινη σημαία.

Η BMW έκανε πάλι άνετα το “1-2-3-4”, βέβαια με τις M4 DTM να είναι και τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα στο grid και στους δύο αγώνες.

Η τελική δεκάδα ήταν: Blomqvist, Farfus, Wittmann, da Costa, Wehrlein, di Resta, Glock, Green, Martin και Spengler.

Στις βαθμολογίες, προηγείται στους οδηγούς ο Wehrlein με 140 βαθμούς, έναντι 126 του Ekström, η BMW μετά την καθολική επικράτηση στο Oschersleben πέρασε μπροστά στους κατασκευαστές.

Επόμενος αγώνας στις 26 Σεπτεμβρίου στο Nürburgring.